Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenWerken als journalist: ‘Ik mag vaak mooie projecten al vroeg van binnen zien’

Werken als journalist: ‘Ik mag vaak mooie projecten al vroeg van binnen zien’

Donderdag 12 juli 2018Afbeelding Werken als journalist: ‘Ik mag vaak mooie projecten al vroeg van binnen zien’

Ik vind sociale geografie een fantastisch vakgebied, maar uit het wetenschappelijk schrijven haalde ik niet heel veel plezier tijdens de studie. Bronnenlijsten maken duurde me veel te lang. Veel meer plezier haal ik uit journalistiek schrijven: interviews afnemen en reportages maken. Het journalistieke schrijven heb ik tijdens de studie geleerd, weliswaar buiten de studie om. Zo liep ik stage bij Folia, het mediaplatform van de UvA en de HvA. Daarnaast volgde ik een cursus journalistiek schrijven.

Dit artikel verscheen eerder in Den Uytvreter, het studieblad van Sarphati. Dit is de studievereniging van de opleiding Sociale geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens de studie vroeg ik me altijd af: wat kan ik worden met sociale geografie? Precies om die reden begon ik kort voor mijn afstuderen met studievriend David een website speciaal voor geografen: de website waarop je nu dit artikel leest. Daarmee kon ik mijn journalistieke vaardigheden goed in de praktijk brengen binnen ons eigen vakgebied. Op deze website staan interviews met geografen over hun baan, over hun uitwisseling, over hun stage of over hun (scriptie)onderzoek. Ons doel is om te laten zien wat je met deze studie kunt doen en worden. Inmiddels doen we dat alweer bijna twee jaar en verdienen we er ook geld mee, door middel van abonnementen, partnerschappen en advertenties.

Vastgoedjournaal

Kort na het oprichten van De Geograaf solliciteerde ik voor de functie van nieuwsredacteur bij het Vastgoedjournaal. Dankzij mijn ervaring met online media door De Geograaf (en Folia) werd ik aangenomen. Ik vond het in het begin heel spannend, omdat ik bang was dat ik niet genoeg van vastgoed af wist. Wat mij betreft wordt dit onderwerp tijdens de studie nog te weinig behandeld. Ik realiseer me nu dat het belangrijk is om als geograaf en planoloog de ‘vastgoedbasics’ te kennen. Wat is bij een vastgoedproject bijvoorbeeld de rol van een gemeente, van een projectontwikkelaar, van een bouwer, van een woningcorporatie of van een belegger? Die kennis is echt nuttig als je binnen de ruimtelijke ordening aan de slag gaat.

Provada
Ramon in het pershok bij de Provada, de grootste vastgoedbeurs van het land.

Voor mijn werk bij Vastgoedjournaal schrijf ik dagelijks meerdere artikelen. Dit verschilt van korte nieuwsberichten tot lange interviews en reportages. Ik ben daarom veel op pad. Elk jaar ben ik bijvoorbeeld op de Provada aanwezig, de grootste driedaagse vastgoedbeurs van het land. Daar zit ik in het pershok te werken (zie de foto hierboven) en ren ik rond met een camera en notitieblok. Daarnaast mag ik vaak mooie projecten al vroeg van binnen zien. Zo kreeg ik laatst een rondleiding door een circulaire en modulaire woning in Utrecht, waarmee de jonge ontwerpers het land hopen te veroveren. Die reportage kun je hier lezen.

Ramon studeerde van 2011 tot 2015 Sociale geografie en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2015 en 2016 volgde hij de master Economische Geografie aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn studie liep hij stage als journalist bij Folia en als onderzoeker bij het Kennislab voor Urbanisme. Direct na zijn master startte hij DEGEOGRAAF.com en enkele maanden later ging hij aan de slag bij het Vastgoedjournaal.

Hoofdfoto: Ramon in Astana (Kazachstan) voor het maken van een documentaire met redactiegenoot Kevin van Huët.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.