Ga door naar hoofdcontent
ArtikelenZwerfafval, punten wolken en de BGT
AI in dgDialog BGT en Obsurv

Zwerfafval, punten wolken en de BGT

Vrijdag 14 juni 2024

Sweco en kennispartners laten zien dat beheerders van onze openbare ruimte ook zelf hun scandata kunnen classificeren. Middels AI.

De meesten van ons kennen inmiddels de mogelijkheden om zelf te meten in beeldmateriaal, bijvoorbeeld met pixelherkenning en puntenwolken. Het geautomatiseerd herkennen van objecten in de openbare ruimte, dat lieten we tot nog toe over aan gespecialiseerde bedrijven.

dgDIALOG en AI

De AI-opties rondom de beheer-suite dg DIALOG BGT hebben te maken met objectherkenning. Deze kunnen worden benaderd via de nieuwe Pointer-web interface van Geosignum. Bij de automatische detectiefuncties komt artificiële intelligentie om de hoek kijken: grondvlakdetectie, maar ook detectie van gebouwen, bomen (positie, stamdiameter, hoogte), lantaarnpalen en stoepranden. Het AI-gedeelte wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden: je kiest binnen ‘analytics’ wat je zoekt, klikt op ‘process’ en het systeem gaat aan de slag. Je hoeft hier zelf geen abstracte waardes, definities of grenzen in te vullen.

De vectorisatiefunctionaliteit is opgesplitst in het type dataset. Je kiest bijvoorbeeld tussen ‘mobiel’ of ‘airborne’. Het hoofdscherm is te splitsen. Zo kun je foto’s en 2D- of 3D-kaarten naast elkaar bekijken. Dat is handig bij het gebruik van de panoramaopties: in het 2D-beeld, ‘de kaart’, zie je waar je bent, het meten gebeurt in de panoramafoto die ernaast staat. De resultaten van deze analyses zijn door te sturen naar dg DIALOG BGT. Hier kun je de gedetecteerde objecten verder in beheer nemen. Door ze in de Basisregistratie Grootschalige Topografie te integreren of te exporteren naar bijvoorbeeld een DXF of ShapeFile.

dg DIALOG en Pointer-web

AI en handmatig

Kijken we naar detecties en grondvlakclassificaties, dan zien we dat artificiële intelligentie en handmatig werken op een interessante manier door elkaar lopen. Je kunt gebruikmaken van bestaande, automatisch gegenereerde classificaties binnen een puntenwolk, maar je kunt ook zelf een grondvlak invoeren. Wanneer zo’n zelfgemaakt grondvlak geschikt is, bouw je hem in als classificatie. De automatische detecties zijn zichtbaar en dus ook controleerbaar: er verschijnen vectorpunten in het midden van iedere boomstam, of lantarenpalen binnen de 3D-beelden. Bij 3D-data voor bomendetectie is het verschil tussen mobiele data en airborne data goed te zien. Maak je gebruik van scandata uit de lucht, dan zijn de boomstammen niet goed zichtbaar. Je neemt dan de kruin en de kruinhoogte. Ook dat is een mooi resultaat, dat je kunt inlezen in dg DIALOG BGT. Het beheer van deze data vindt plaats binnen dg DIALOG BGT.

Het karteren van bomen kan met gebruik van AI: boomherkenning, of men wijst ze handmatig aan.

Interface

Deze interface is niet de eerste of de enige koppeling met functionaliteit van ‘buiten Sweco’. Het zal ook zeker niet de laatste zijn. Het gaat immers om het binnenhalen van zo veel mogelijk betrouwbare projectdata in een dg DIALOG-project. Sweco wil ervoor zorgen dat iedereen alles uit de BGT kan halen. En dat gebruikers van dg DIALOG BGT profiteren van innovaties en klaar zijn voor de toekomst. De focus ligt altijd op flexibiliteit. Bij Sweco vinden we het belangrijk om met verschillende partijen samen te werken die slimme inwinoplossingen creëren. We zijn flexibel naar onze klanten toe, en zorgen ervoor dat zij kunnen bepalen welke interfaces hun interne processen ondersteunen.

Z-waarden opvragen uit een puntenwolk.

Omnibase

Omnibase is een applicatie van Geodelta, die gericht is op het efficiënt beschikbaar stellen van grote datasets. Het is heel eenvoudig deze datasets zelf toe te voegen, waarna ze worden geconverteerd naar het inwendige opslagsysteem van Omnibase: de pod-tree. Dit werkt ontzettend snel, waardoor je gemakkelijk door de puntenwolken en foto’s heen navigeert. Daarnaast is de interface van Omnibase minimalistisch en daardoor heel overzichtelijk. Er is echter géén mogelijkheid voor het analyseren van de datasets. En niet-geclassificeerde puntenwolken zijn lastig te gebruiken voor de interface met dg DIALOG BGT.

Pointer-web is een applicatie van GeoSignum, die gericht is op de slimme analyse van grote datasets. Er zitten heel veel AI analyses ingebakken, waar GeoSignum al meer dan tien jaar aan werkt. De analyses zijn zó gemaakt dat ze zo eenvoudig mogelijk uitgevoerd kunnen worden, zonder zelf aan de paramaters te hoeven sleutelen. Eventueel complexere analyses kan GeoSignum ook op hun eigen servers uitvoeren, en de resultaten via het platform delen. De applicatie ondersteunt veel verschillende soorten functionaliteit. Daardoor zal de gebruiker, zeker in het begin, nog wel zijn of haar weg moeten vinden in de interface. De interface is net nieuw, en daarom zeker nog beperkt in functionaliteit.

Voor geïnteresseerden die meer willen weten, of die misschien zelfs actief willen meedenken over toekomstige mogelijkheden, is er een pilotproject gestart

Ontdek het zelf: pilots

Op dit moment zijn enkele basisfunctionaliteiten uitgewerkt. Voor geïnteresseerden die meer willen weten, of die misschien zelfs actief willen meedenken over toekomstige mogelijkheden, is er een pilotproject gestart. Deelnemers krijgen dan een licentie van drie maanden voor het 3D-beheer in dg DIALOG BGT en de AI-interface. Daar zit een actueel testgebied bij van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN4) plus een dataset naar keuze.

AI in Obsurv

Een schone buitenruimte, vrij van zwerfafval en bijplaatsingen; dat is het ideaal dat de beheerders van onze openbare ruimte nastreven. In de praktijk is het best lastig om constant te borgen. Traditionele inspecties zijn tijdrovend, kostbaar en vaak subjectief. En dan heb je ook nog een grote hoeveelheid dagelijkse meldingen weg te werken.

Dakdetectie in Pointer-web.

Dat hoeft echter niet langer de vaste manier van werken te blijven. Door AI-software van Camenai te combineren met Obsurv spot je afval realtime. Beheerders zijn daardoor niet langer afhankelijk van fysieke inspecties, wat een hoop tijd en geld scheelt. Ze kunnen ‘zwerfafval’ als vakdiscipline aanmaken met de Obsurv-module ‘Overige Vakdisciplines’ en de openbare ruimte flexibel beheren. De AI-tools in Obsurv maken gebruik van actuele, geanonimiseerde (AVG-proof) beelden. De automatische beeldherkenning detecteert (zwerf)afval met AI. Andere AI-ontwikkelingen binnen Obsurv: onkruiddetectie en ‘snel het juiste antwoord met GasunieGPT’. Hoe dat precies werkt? Dat laat Sweco binnenkort zien tijdens een webinar.

Webinar Zwerfafval, Obsurv en AI 

Gebruikers en beheerders van Obsurv konden op donderdag 20 juni 2024 van 11.00 – 12.00 uur het gratis webinar van Sweco bijwonen:

Zwerfafval opsporen in Obsurv met AI

 

Programma

  • Actuele, geanonimiseerde beelden (AVG-proof)
  • Automatische beeldherkenning van (zwerf) afval met AI
  • Live demo: direct in Obsurv toepasbaar
  • AI-ontwikkelingen: onkruiddetectie en snel het juiste antwoord met GasunieGPT
  • Ruimte voor al je vragen!

Webinar terugkijken 

Auteurs

Afbeelding voor Jasper Hoeve

Jasper Hoeve

is projectleider Obsurv bij Sweco. jasper.hoeve@sweco.nl

Afbeelding voor Fanny Straayer-Bot

Fanny Straayer-Bot

is adviseur Geo-Informatie bij Sweco. fanny.straayer@sweco.nl

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *