Ga door naar hoofdcontent
BlogsAfsluiting

Afsluiting

Dinsdag 1 december 2020Afbeelding Afsluiting

Dit nummer van Geo-Info is alweer het laatste van 2020. We sluiten het ‘corona’-jaar af. De COVID-19-pandemie duurt nog even voort en dat hadden we graag anders gezien. Niet in het minst vanwege de verbindende evenementen die in zijn geheel niet doorgingen of soms vervangen werden door een beperktere, online sessie. Met de voortgang van corona ontstond ook de discussie over de begrijpelijkheid en (feitelijke) interpretatie van kaarten en grafieken. De keuze van welke (combinatie van) gegevens afgebeeld worden is belangrijk, maar ook de visuele weergave van het type grafiek of de kaart tot de gebruikte kleuren zijn van invloed op de boodschap. Zelf zou ik het zevendaagse voortschrijdend gemiddelde van het aantal positief geteste personen op de x-as bij het gemiddelde van de dagen plotten.

Laten we hopen dat de kritische belangstelling voor de visualisaties tot meer intuïtieve en begrijpelijke weergaven leidt. De aandacht voor visualisaties, beeldtaal en natuurlijk kaarten komt uitgebreid terug in een aantal artikelen en columns. Eenduidige symbologie voor natuurbrandkaarten wordt probleemoplossend en praktisch beschreven in het artikel van Mannus Etten en gaat veiligheidsregio’s helpen bij het bestrijden van incidenten.

In dit nummer staan ook de resultaten van de GIN-Kartografiewedstrijd waarvan de winnende kaart van Menno-Jan Kraak de cover siert. Ook de winnaar van de Geo Prestige Award, Iris Reimerink, wordt in het zonnetje gezet. Ze zet Artificiële Intelligentie niet alleen in voor het Kadaster, maar gaat dat ook doen voor het Rode Kruis in het kader van rampenbestrijding.

Door geo-informatie te visualiseren als onderdeel van de analyse komen mooie beelden naar voren die helpen om de data te begrijpen. Dit zie je terug in het artikel over landbouwmachinedata en geo van mijn eigen hand. Ik heb hierin ervaringen van een aantal projecten verwerkt als afsluiting van een periode van 12,5 jaar werk bij Wageningen Environmental Research, waar we ook veel projecten deden met open data. Het betoog van Jantien Stoter dat open data en open source software niet gratis zijn, is heel herkenbaar. Ik vind het interessant om te lezen en neem vooral de les om waarde te beseffen ter harte.

Het onderwerp open data komt ook terug in het artikel dat Eva Dalebout schreef in opdracht van het Waterschapshuis. Ze interviewt Erik Nobbe over de kracht van beeldmateriaal. Deze kop heeft een dubbele betekenis en wordt eigenlijk geschreven met een ‘5’ erachter, aangezien het zeker ook de kracht van het samenwerkingsverband is dat ons in staat stelt om straks gedetailleerde luchtfoto’s van Nederland te gaan gebruiken.

Daar waar studierichtingen stoppen gaat Eric Hagemans op zoek naar onderwijs in landmeetkunde in het gelijknamige artikel. Hij duikt in het aanbod en onderzoekt of de onderscheidende vaardigheden nog voldoende onderwezen worden. Dat je al vroeg kunt beginnen laat de GrowApp zien. Met de geo-app worden kinderen in het onderwijs betrokken bij het verzamelen van beeldmateriaal gekoppeld aan een locatie. Natuurlijk is deze geo-app ook voor volwassenen, zoals te lezen is in onze terugkerende rubriek Geo-Apps.

Afsluiting is er voor MOS vanwege het nieuwe bladmanagement van Geo-Info. Onze hoofdredacteur blikt terug op de samenwerking en spreekt een dankwoord uit. Dat betekent dat we volgend jaar starten met een andere partij. Voor mijzelf betekent 2021 de start met een nieuwe baan, natuurlijk ook in de geo-informatie.

We moeten het komend jaar gaan stellen zonder het historisch geheugen van de redactie. Adri den Boer heeft aangegeven dat hij vanwege zijn leeftijd, 72 jaar maar liefst, en gezondheidsaspecten stopt met de redactie voor Geo-Info. Ik denk dat dit een enorm verlies voor ons is. Hoe moet dat nu verder zonder zijn energieke bijdrage en alle ‘parels’ die hij aanlevert? Adri heel erg bedankt voor dit jaar samen in de redactie!

Ik sluit dit redactioneel af met de beste wensen voor een rustige jaarwisseling en een goed 2021!

P.S. Heeft u nog interessante evenementen en webinars? Meldt ze aan info@geo-info.nl

Afbeelding voor Inge La Rivière

Inge La Rivière

Volledige biografie

Reacties

    Gesponsorde berichten