Ga door naar hoofdcontent
BlogsDatalab in Purmerend in de ‘spotlight’

Datalab in Purmerend in de ‘spotlight’

Vrijdag 18 juni 2021Afbeelding Datalab in Purmerend in de ‘spotlight’

Het is eind december 2020. We ontvangen per mail het verlossende woord van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): onze subsidieaanvraag voor de doorontwikkeling van Atlas is goedgekeurd. Wauw, dat biedt ons ontzettend veel kansen en mogelijkheden voor het jaar 2021.

Atlas is een GIS-viewer ontwikkeld met open-source software en ook als zodanig beschikbaar. Collega’s, inwoners en bedrijven kijken naar hetzelfde kaartmateriaal en starten dus op dezelfde informatiepositie.

Grote vraag is: wat gaan we concreet met de subsidie doen? Het eerste wat duidelijk wordt, is dat we op zoek moeten naar samenwerkingspartners. Immers, het product draait nu circa twee jaar live in onze eigen kantooromgeving, maar om verder te kunnen professionaliseren hebben we meer denk- en ontwikkelkracht nodig. Dus welke gemeenten willen meehelpen met het zetten van de volgende stap? We gaan op zoek via ons netwerk en voor we het weten zijn we in gesprek met een tiental gemeenten om te kijken of zij met ons die uitdaging willen aangaan.

Ook willen we een ontwikkelslag maken met nieuwe functionaliteiten in de viewer. Eén van onze grote wensen is om laagdrempelig themakaarten te kunnen opbouwen die via de gemeentelijke website gemakkelijk te ontsluiten zijn voor inwoners. Of je nu een grote of kleine gemeente bent moet daarbij niet uitmaken. Elke gemeente heeft immers te maken met strooiroutes, gehandicaptenparkeerplaatsen, parken, etc. Ondertussen is ons wensenlijstje voor uitbreidingen gegroeid naar circa 50 stuks, en dat zijn alleen nog maar onze eigen ideeën. Ongetwijfeld hebben geïnteresseerde gemeenten ook een beeld bij wat een goede uitbreiding zou zijn. En dat is precies waar we op uit zijn. Elke geïnteresseerde partij kan zelf ontwikkelen aan Atlas, zodat alle gebruikers uiteindelijk gebruik kunnen maken van die ontwikkelingen. Dat is de ware kracht van open-source software en de open-source community.

Tot slot hebben we het afgelopen jaar nog weinig aandacht kunnen besteden aan de ‘achterkant’ van Atlas. De beheerkant is nog niet intuïtief genoeg. Zie het als de kamer in je huis waar je nog graag het een en ander wilt opknappen en netter maken voordat het bezoek komt. Als we meervoudig gebruik willen stimuleren en bespoedigen dan moet dit nog beter. Oók met stip op ons wensenlijstje staan de metadata. Die willen we beter kunnen inzien en beheren. De huidige ruimte hiervoor is vrij statisch ingericht en kan een vernieuwingsslag gebruiken.

Het is nu begin april en in de afgelopen maanden hebben we als Datalab Purmerend niet stilgezeten. Er is een nieuwe versie van Atlas live gegaan, die qua look & feel beter past bij wat gebruikers verwachten van een moderne GIS-viewer. Dit was hard nodig om toekomstbestendig te blijven ten opzichte van andere GIS-viewers op de markt. Maar zeker ook om technisch meer mogelijk te maken. En nu we het toch over de techniek hebben, de back-end van Atlas is geschreven in Django, de front-end is opgebouwd in JavaScript. Atlas maakt gebruik van Geoserver als kaartmotor met Postgres als database, maar het is ook mogelijk om een andere geo-webserver te gebruiken. Om Atlas zo breed en flexibel mogelijk in te kunnen zetten, is ervoor gekozen om het in een Docker-container te laten draaien. We zijn hard bezig om samen met onze ontwikkelpartner Delta10 een planning te maken voor de rest van 2021 en gaan die delen met onze gebruikers en geïnteresseerden via onze vernieuwde website: https://datalab.purmerend.nl.

Het Datalab-team van de gemeente Purmerend is geen apart team binnen de organisatie. Er zitten collega’s in die elk vanuit hun eigen team en kennis hun bijdrage leveren aan het Datalab.

Het Datalab-team bestaat uit GIS-specialisten, dataspecialisten en webspecialisten. We hebben een architect, een systeembeheerder en een cartograaf. Voor specifieke projecten doen we een beroep op beschikbare projectleiders. Intern vraagt dit om veel afstemming. Maar we werken allemaal met veel enthousiasme aan het mooie streven dat we data-geïnspireerd willen werken en dat helpt enorm.

Auteurs

Afbeelding voor Sanne Griffioen

Sanne Griffioen

Coördinator Datalab, gemeente Purmerend

Volledige biografie

Reacties