Ga door naar hoofdcontent
Blogs‘Digital Twin, GEEN heilige graal voor participatie’
Ruimteschepper

‘Digital Twin, GEEN heilige graal voor participatie’

Vrijdag 24 maart 2023

voor je het weet hebben de geo’ers alweer het wiel uitgevonden, en huppelen ze blij ver, ver, ver, héél ver voor de markt en echte mensen uit. Zonder om te kijken en zich af te vragen of de ‘gewone’ wethouder, projectleider, planoloog, communicatiemedewerker, betrokken instanties en laat staan de ECHTE inwoner – ook wel burger genoemd – wel toe is aan het mooiste van nu: een Digital Twin-animatie die je fantastisch laat zien hoe jouw wereld eruit gaat zien. Maar die totaal niet meegeeft hoe te participeren, die niet echt vraagt wat jij er van tevoren van vindt, welke ideeën en wensen jij hebt et cetera…

Betrokkenheid ontstaat niet instant door fantastische technologie…

Is een DT dan onbruikbaar of slecht? Nee, natuurlijk niet. Maar een mooie DT is niets meer dan een plan dat wordt voorgelegd. Parallel: “Maar we vergaderen toch ook online nu?” Alsof die slimheid tot meer betrokkenheid leidt. Oh ja, maar we gaan ook scenario’s laten zien… natuurlijk. Dat is zeker al iets beter.

Maar beste informatiseerders, maken we dan niet een klassieke automatiseerdersfout? Het gaat om het proces. Hoe organiseer je de vraag? Hoe zet je de kennis en behoeften van je natuurlijke bondgenoot – de burger – optimaal in bij ruimtelijke ontwikkeling?

Dat is communicatie, bereiken van iedereen, betrekken van wie betrokken wil worden, bevragen van de lokale expert (de bewoner/gebruiker van de ruimte) en het genereren van wijsheid van de gemeenschap. Wisdom of the crowd.

Oproep aan geo-minnend Nederland: Verwerf de aandacht van de afdelingen communicatie, onderzoek en ontwikkeling, de sectoren Sociaal en Ruimte, en vraag waar jij ze mee kan helpen. Denk niet voor hen, en laat niet zien ‘kijk zo kan het veel mooier’. Maar toets op welke wijze onze fantastische technologie hen kan faciliteren. Vraag en luister.

Is een DT of 3D-geoverhaal dan niet nuttig? Wellicht… het ligt erg aan de plek in het proces, is mijn mening. 3D-ficatie trekt zeker aandacht. En voor wie echt meedoet, levert het betere inzichten op, zoals bijvoorbeeld de windmolen in zijn toekomstige omgeving. Echter, het is een onderdeel van een goed doordacht communicatie- en participatieplan.

En weer eindig ik met: beste geocollega’s, zoek de communicatie op. Vraag, vraag en luister. En tovert slechts dan uw kunsten.

Auteurs

Afbeelding voor Douwe Blanksma

Douwe Blanksma

Initiatiefnemer en mede-eigenaar Ruimteschepper

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.