Ga door naar hoofdcontent
BlogsDigital Twins, met DT
Redactioneel

Digital Twins, met DT

Vrijdag 17 december 2021

Nu dacht ik in de afgelopen jaren toch aardig wat ervaring te hebben opgedaan in het bestieren van ons mooie vakblad. Elke dag is anders, elke editie ook! Elk met z’n eigen verrassingen, zo ook deze keer.

Na een paar oproepen en wat rondmailen in het netwerk, ondersteund door een paar fanatieke netwerkers vanuit Ruimteschepper, kwam er net voor de afgesproken deadline een stortvloed aan kopij de mailbox binnen. Normaliter is de success rate zo’n 50%. Nu hebben bijna alle benaderde auteurs daadwerkelijk kopij aangeleverd. Dat stelde de redactie meteen voor een paar lastige keuzes: is alles even relevant en passend bij dit thema, waar kunnen we snijden, zouden we misschien een extended version moeten maken of zelfs uitwijken naar het eerste nummer van 2022? Of gaan we onze nieuwe website hiervoor gebruiken (ja, dat gaan we óók doen!)?

Na wat ruggenspraak zijn we daar toch uitgekomen. Kennelijk is het thema aansprekend en relevant voor het vakgebied, en vinden onze collega’s er al snel wat van! Dat vereenvoudigde de keuze waarvoor we stonden: we maken er een extra dikke thema-editie van. En nu weten we al dat er in het volgende nummer nog wat ‘nabranders’ zullen komen, omdat er momenteel (medio november) nog een aantal verslagen van onderzoeksresultaten en fieldlabs onderweg zijn. Dat levert ook later, in het volgende jaar, vast weer interessante bijdragen op.

We weten nu al dat het werken met, het ontwikkelen van en de toepassingen met Digital Twins (DT’s) niet meer zijn weg te denken uit ons vakgebied. Geen wonder: we zijn op weg naar een SOR (samenhangende objectregistratie) en de druk op de samenleving groeit rond de thema’s klimaatadaptatie, energietransitie, woningbouw, vervanging infrastructuur en landbouwtransitie. Er zijn voldoende aangrijpingspunten in de hedendaagse problematiek, en daarover gaat deze editie: was zijn DT’s eigenlijk? Vormen ze een hype of een bruikbare oplossing? Een (te) veelbelovend concept of allesomvattende oplossing voor maatschappelijke en omgevingsvraagstukken? En welke kaders zijn er? We zijn in ons vakgebied meestal snel in het formuleren van de wens om te standaardiseren. Zijn we daarin al in geslaagd en zijn we op de juiste weg?

Door het enorme aanbod van kopij voor dit themanummer hebben we wat kleine concessies moeten doen. Een aantal vaste rubrieken hebben we even ‘on hold’ gezet om ruimte te maken voor het thema. Die ontbrekende rubrieken heeft u nog van ons tegoed, in een volgende editie!

Naast het volume van dit overvolle themanummer, is het u vast opgevallen dat Geo-Info vanaf deze editie in een nieuw jasje is gestoken. De afgelopen maanden zijn daarover met een deel van het bestuur, een paar redactieleden en onze uitgever heel wat inzichtverruimende gesprekken gevoerd. We zijn blij met het resultaat.

Daarnaast zullen we in volgende editie (Q1-2022) langzamerhand een start maken met een aantal nieuwe rubrieken. Naast veel bekende rubrieken en columns willen we onder andere starten met de rubrieken www.weetjes.geo (interessante, betekenisvolle, wereldwijde links over ons vakgebied), historische kartografie, resultaten vanuit onderzoeksinstituten en een fotobeeldenrubriek waarin oude situaties of artefacten worden uitgelicht en herinnerd. Ook zijn we blij met twee nieuwe redactieleden: Joska Geerts en Isabel Flens. Beiden zullen zich in de volgende editie voorstellen. Eind december nemen wij afscheid van Inge la Rivière.

Naast thematische artikelen bevat deze editie nog een paar andere, zeer lezenswaardige bijdragen. Dat bent u van ons gewend. En omdat we tijdens de donkere weken vermoedelijk weer een groot deel binnen zitten, bieden we extra veel leesvoer. ’t Was even puzzelen, maar dan heb je ook wat, zo net voor de kerstdagen! Die we elkaar dan weer als fijne en goede dagen toewensen. Veel leesplezier gewenst!

Auteurs

Afbeelding voor Roelof Keppel

Roelof Keppel

Roelof Keppel is de hoofdredacteur van het magazine Geo-Info.

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.