Ga door naar hoofdcontent
BlogsDoor je oogharen kijken, voorbij de hype

Door je oogharen kijken, voorbij de hype

Vrijdag 17 december 2021

Met zo’n speciale Geo- Info-editie over digitale tweelingen loop je een zeker risico. Blader er vlotjes doorheen, en je kunt denken: dit gaat niet over mij. Lees je nog wel even deze column? Heel goed, want ik vertel je graag dat deze Geo-Info wel degelijk over ons werkveld – en dus ook over jou – gaat.

De impact van Digital Twins gaat vér voorbij 3D-visualisaties, kekke routekaartjes en gamificering van ons vakgebied. Neem alleen al het aantal sensoren dat gaat zorgen voor realtime actualiteit. Daar kan straks geen landmeter of datacollector meer tegenop. Echte GIS-geeks roepen dan direct: al die sensoren hebben óók een locatie. De juiste plekken moeten worden ingewonnen, en met de daaruit voortvloeiende locatiedata, kun je nieuwe vragen beantwoorden. Dat is helemaal waar. Maar…

Zijn we nog nodig?

Je gaat er dan aan voorbij dat iedere sensor één of meer menselijke handelingen vervangt. Een sensor meet, verzamelt, triggert systemen en stuurt automatisch beslissingen aan. Wie nu door de oogharen naar de toekomst kijkt, voelt het al aan: landmeters, passantentellers, inspecteurs, handhavers en beheerders verdwijnen nog verder naar de achtergrond.

Is het dan allemaal voorbij? Moeten we straks massaal op cursus? Op weg naar een nuttige vrijetijdsbesteding? Dat lijkt me niet. Toen de computer zijn intrede maakte, dacht men ook dat de mensheid uitgewerkt was. Dat bleek toch niet zo te zijn, en dat zal ook nu niet gaan gebeuren. Wel verschuift er het één en ander.

Remmende voorsprong?

We zien nu al dat er in de Aziatische landen meer wordt gebouwd dan hier. Dan hebben we het niet over ongeplande, onbewoonde en ongewenste woontorens in China, maar over vitale infrastructuur. Spoorwegen, snelwegen, vliegvelden en vaarwegen. De westerse wereld heeft dat allemaal al, maar hier zit het werk juist in het onderhoud, renovatie en vernieuwing.

Kijken we naar de energietransitie, dan zien we ongeveer hetzelfde beeld. In voorheen arme gebieden waar nog relatief weinig infrastructuur aanwezig is, zie je grote groei. Dáár is het van belang om het meteen de eerste keer goed en duurzaam aan te pakken. Meetwerkzaamheden vinden deels plaats met smartphones, via actuele satellietbeelden of gewoon lekker houtje-touwtje. Het ‘westen’ zit opgescheept met een verouderde infrastructuur en knellende wetgeving. Hoe vangen we de pieken en dalen op van fossielvrije energiebronnen?

Fit for use

Kijken we opnieuw door onze oogharen, dan zien we één groot gemis. We zullen overal en altijd belang moeten blijven hechten aan gevalideerde data. In mijn overtuiging schuift juist dáár ons vakgebied meer en meer naar toe. Kwaliteitscontrole, precies op tijd inschatten waar grote veranderingen gaan plaatsvinden, vertrouwen uitrollen naar burgers en ondernemingen. Locatie en visualisatie maken data ‘leesbaar’ voor iedereen. Om goed te lezen wat bij het doel hoort, is kwalificatie van de data van groot belang.

We zullen veel minder rondrijden in witte busjes met grote ‘sensoren’. We moeten met z’n allen chocola leren maken van de – realtime – big data die ons anders bedelven. Wegstrepen wat niets toevoegt aan de Digital Twin, en herkennen wat er aan ontbreekt; meten is weten 3.0.

Kansen te over en werk aan de winkel!

Auteurs

Afbeelding voor Douwe Blanksma

Douwe Blanksma

Initiatiefnemer en mede-eigenaar Ruimteschepper

Volledige biografie

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.