Ga door naar hoofdcontent
BlogsEn nog eens!

En nog eens!

Vrijdag 17 september 2021Afbeelding En nog eens!

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik het hoofdredacteurschap overdroeg aan Sytske Postma. Zij heeft samen met de redactie een nauwelijks te overtreffen reeks uitgaven gemaakt. Daarvoor ook hier nogmaals de loftrompet en dank!

Vanwege haar drukke werkzaamheden heeft Sytske besloten om de activiteiten voor GIN drastisch terug te schroeven. Het bestuur heeft mij gevraagd om de taak van hoofdredacteur weer op me te nemen. Na een korte bedenktijd heb ik daarmee ingestemd. Het maken van een blad heeft een hoge ‘funfactor’, en je blijft verbonden aan dat netwerk. Naast wat andere bezigheden én een leven als pensionado heb ik de komende tijd genoeg om handen.

Wat is er onder meer te vinden in deze editie?

Als opmaat naar het eerstvolgende themanummer, dat vooral in het teken zal staan van Digital Twins, is er vanuit Ruimtescheppers een introductie opgesteld. Een teaser voor het volgende nummer.

Uiteraard kunt u in deze editie een uitgebreid verslag lezen over de in juni gehouden working week van FIG, in de totstandkoming waarvan GIN een belangrijke rol heeft vervuld. Naast een hele serie sfeerbeelden is er in het verslag ook een flinke reeks QR-codes opgenomen, zodat u nog eens op uw gemak kunt terugkijken naar de serie interessante internationale presentaties op dit platform.

Heel bijzonder in deze editie is de nationaal en internationaal geprezen –maar ook bekritiseerde – kaart over COVID-19. Dit project startte al vroeg na de eerste signalen over een komende pandemie en is tot juli jongstleden dag in dag uit geactualiseerd. Bijzonder vooral omdat de maker van deze reeks kaartproducties (Jelmer Visser) eigenlijk helemaal geen kartograaf is. In zijn bijdrage legt hij uit hoe hij tot deze kaart is gekomen.

We starten een nieuwe rubriek Bedrijfsreportages, waarbij we per editie een beeld willen geven van de activiteiten van een in ons vakgebied opererend bedrijf of instantie. Deze keer is dat RPS met een beschrijving van de bijzondere meetwerkzaamheden in en om de Oude Kerk te Amsterdam. Een mooi staaltje meetwerk.

Deze keer ook twee bijdragen vanuit GeoBusiness Nederland (GBNL). Eén over de bijzonder opmerkelijke, innovatieve samenwerking tussen bedrijven die zijn vertegenwoordigd in de SIG BOGG en een interview vanuit SIG Inwinning, waarin het werken in de praktijk met nieuwe, succesvolle aanbestedingsvormen wordt besproken.

Wat gaan we de komende maanden tegemoetzien?

Er is met de nieuwe bladproducent (Performis) de laatste maanden intensief overlegd over een ‘make-over’, ook wel ‘restyling’ genoemd. We krijgen dus een nieuw jasje. Een stuk maatwerk, waarmee we weer bij de tijd zijn. Een van de dingen waarnaar we steeds meer zullen streven, is een vaste opbouw in ons magazine, met terugkerende, herkenbare rubrieken.

Heel mooi daarbij is dat we over enige tijd de beschikking krijgen over een vernieuwde website, waarin deze thematische rubrieken snel doorzoekbaar en vindbaar zullen zijn. Ook is er op deze website straks plaats voor verdiepingen op de in het magazine gepubliceerde artikelen: een uitgebreider verhaal met achtergronden, beeldmateriaal, simulaties et cetera. Genoemd is al dat het volgende nummer hoofdzakelijk zal gaan over Digital Twins. Daarmee gaan we nu aan de slag! Voor nu: veel leesplezier gewenst!

Auteurs

Afbeelding voor Roelof Keppel

Roelof Keppel

Roelof Keppel is de hoofdredacteur van het magazine Geo-Info.

Volledige biografie

Reacties

    Gesponsorde berichten