Ga door naar hoofdcontent
BlogsEndorfine

Endorfine

Zaterdag 25 november 2023Afbeelding Endorfine

Het is een regenachtige dag eind juli. Terwijl links en rechts de out-of-office-replies me om de oren vliegen, ben ik druk in de weer om al het werk rond te breien voordat ik zelf naar Polen en de Baltische Staten vertrek komende week. Naast mijn huidige werk voor Cyclomedia en het schrijven van deze column, is dat ook het afronden van de inhoud voor mijn tweede reisinspiratieboek door Europa (die momenteel wordt opgemaakt en begin 2024 verschijnt).

Naast fotografie spelen kaarten en coördinaten een belangrijke rol in het boek. On the road in Europe beslaat zes roadtrips door diverse delen van ons continent, en is het resultaat van 150.000 km rijden door Europa in 15 jaar tijd. In al die jaren heb ik er met mijn camera druk op los geschoten, met een beeldbank van zo’n 60.000 reisfoto’s tot gevolg. Pakweg 300 daarvan belanden bij de uitgever voor het boek. En nou komt het: als ‘geopersoon’ wil ik graag dat er coördinaten bij die foto’s in het boek komen. Geen verrassing voor de gemiddelde lezer van de Geo-Info denk ik. Maar laat ik nou nooit geïnvesteerd hebben in een GPS-unit op mijn camera.

Dat gemis klinkt als verkeerde zuinigheid, maar het blijkt ook een bron van endorfine. Het achterhalen van de coördinaten van al die foto’s (die soms al even geleden gemaakt zijn) blijkt een grote, maar ook ontzettend leuke klus. Elke foto op zichzelf is een interessante puzzel. Op welk tijdstip is de foto gemaakt en uit welke richting komt de zon dan? Die bergen op de achtergrond, hoe zie ik die op de terreinkaarten? Deze inham in de weg en de boom die op de foto staan, zie ik die ook op de luchtfoto’s nog terug? Dat ene kerkje, het uitstekende rotsblok, die ene scherpe bocht — alles wat niet al te snel verandert in de tijd kan helpen de puzzel te kraken. En soms komt de oplossing uit een verrassende hoek. Zo zocht ik naar de plek van een foto in een klein haventje in Kroatië, maar langs de weg waar ik verwacht had die te maken, vond ik geen aanwijzingen. Alle mogelijke zijweggetjes bestuderen was geen haalbare kaart, dus inspecteerde ik opnieuw de foto. Staat er misschien een uithangbord van een restaurant op die ik zou kunnen Googelen? Nee. Ergens een straatnaambordje in beeld? Nee, ook niet. Ineens viel het me op dat op alle bootjes op de foto de code ‘JB’ stond. Na wat speurwerk op de kaart vond ik een plaatsje genaamd Jablanac. Daarmee waren de coördinaten binnen een minuut gevonden. Yes, weer een shot endorfine!

Terwijl ik met dit proces bezig ben — inmiddels ben ik bij puzzel 297 van de 305 — besef ik me nog beter wat het inhoudt om geografisch te denken en voel ik gepaste trots voor ons vakgebied. Het is handig om kaarten te kunnen lezen (maar dan ook écht lezen), te snappen hoe hoogtelijnen werken als je in de bergen bent, zonstanden aan windrichtingen te kunnen koppelen als de batterij van je telefoon weer eens leeg is en je de weg zoekt… Gevoel voor geo is zowel op reis als in het dagelijks leven een soort Zwitsers zakmes waar je altijd mee uit de voeten kunt. Kom je er dan niet zonder dat specifieke zakmes? Zeker wel, of in elk geval: meestal wel. Geo blijft een middel en niet het doel, en er zijn meerdere wegen naar Rome. Elk vakgebied heeft een eigen variant van het Zwitsers zakmes. Het gaat er niet om welke tools je gebruikt, zolang je maar weet hoe je die tools moet gebruiken om je doel te bereiken. Waar ik op Funda altijd direct naar de kaart ga, zie ik dat de ander door slim filteren in de lijst het gewenste object al sneller heeft gevonden. De kaart? Ja, nuttig om de context van het gewenste object te bekijken, maar niet om mee te zoeken. Op zulke momenten observeer ik met nieuwsgierigheid hoe de ander tegen kaarten en geografisch denken aankijkt. En maakt ‘geo-trots’ ook weer even plaats voor terechte bescheidenheid. Totdat ik foto 298 kraak en weer een shotje endorfine krijg.

Auteurs

Afbeelding voor Sabine de Milliano

Sabine de Milliano

Sabine de Milliano werkt als consultant vanuit Knalblauw op het gebied van UX en visuele & technische communicatie voor organisaties in de geo- en ruimtevaartsector.

sabine@knalblauw.nl
www.linkedin.com/in/sabinedemilliano