Ga door naar hoofdcontent
BlogsGeoBIM: een oeroude wisselwerking

GeoBIM: een oeroude wisselwerking

Vrijdag 26 maart 2021Afbeelding GeoBIM: een oeroude wisselwerking

Voor sommigen komt de term GeoBIM uit de lucht vallen, anderen fronsen de wenkbrauwen. Kennelijk ‘moeten’ we met z’n allen iets met ‘bouwinformatie’, met ontwerpdata en andere digitale gegevens uit die sector. De integratie van ingenieursprecisie in geografische visualisaties lijkt alleen niet op alle fronten een gemakkelijk huwelijk.

Misschien is het een noodzakelijk kwaad. Diep in ons hart vinden we het ongemakkelijk als de digitale conceptschetsen van de bouwingenieurs al klaar liggen voordat we om de tafel zitten om soms nog volledig abstracte toekomstplannen te bespreken. Daar sta je dan met je witte vlak ‘plantopografie’. Reuze-irritant. Tandenknarsend geven we toe dat de 3D-revolutie in de CAD-wereld al lang en breed is voltrokken. Zij zijn er al! Een andere waarheid als een koe: de traditionele scheidslijnen tussen CAD en GIS hebben glashelder duidelijk gemaakt dat de ontwerpwereld totaal andere eisen stelt aan data dan de planner, de beleidsmaker of de assetmanager. Wie lost de Babylonische spraakverwarring op?

Er lijkt ook nog iets anders te spelen: de schaal van de bouwsector. Leveranciers van ontwerpsoftware of hardware zoals Autodesk, Bentley, Leica Geosystems, Topcon, Trimble: wij, lezers van Geo-Info, noemen hen (nog) geen volwaardige geo-leveranciers, maar het zijn wel wereldspelers die dankzij de ontwikkelingen in de bouw- en constructiesector meer en meer oog voor geo hebben. Worden ‘wij’ dan niet gewoon opgeslokt?

 Volgens mij zien we dan iets over het hoofd. Waren we niet altijd al afhankelijk van innovaties uit de wereld van bouw en ontwerp? Al vanaf de opkomst van de eerste CAD-stations en de eerste kartografische software is de productie van geografische informatie sterk beïnvloed door innovaties uit de bouw-ICT. Landmeetkundige gegevens worden sinds jaar en dag aangeleverd in CAD-formaten, infrastructurele werken worden vanuit de planfase ingelezen in onze digitale (spoor-) wegenbestanden.

En nu komen BIM, 3D-scanning en digitalisering van de bouwput op ons af. Geo en BIM. Dit is enkel de logische uitbreiding van een oeroude wisselwerking. En wij – geoinformatici – slaan daarbij nu een stap over die we eerder zelf meenden te moeten maken: we spreken niet langer over driedimensionaal kaartmateriaal, maar dankzij de enorme datarijkdom uit de gedigitaliseerde bouwsector, werken we toe naar een Digital Twin.

En net zoals de gegevens van de traditionele landmeter in de bouwput een radertje vormen in het geheel van lucht- en satellietfoto’s, plantekeningen en reeds bestaand kaartmateriaal, zo komen straks de geo-datasets semiautomatisch binnenrollen uit de sensoren van graafmachines, as-builtscanners en soms zelfs uit de smartphone van de opzichter.

En net zoals de piketpaaltjes in een bouwproject een ander doel dienen dan de gebouwgrenzen in de BAG of de BRT, zal een aannemer, infra- of bouwbedrijf, ook heel anders omgaan met een Digital Twin. Voor hen zijn bijvoorbeeld bouwmateriaallijsten van belang, leveranciersgegevens en logistieke processen in een project. De geo-ICT’er kan ze negeren, of de handschoen oppakken en zelf de deur openzetten naar asset management. Er is nog geen vastomlijnd sjabloon, maar we zien al wel dat het ultieme succes van een geslaagd GeoBIM-project voortvloeit uit de oeroude wisselwerking tussen bouw, ontwerp, visualisatie en gegevensontsluiting via de locatie. Een wisselwerking met veel potentie en uitdagingen voor zowel geo-informatiseerders als de verstokte CAD+’ers.

Auteurs

Afbeelding voor Douwe Blanksma

Douwe Blanksma

Initiatiefnemer en mede-eigenaar Ruimteschepper

Volledige biografie

Reacties