Ga door naar hoofdcontent
BlogsGIN Werkgroep Internationaal
Gouden driehoek

GIN Werkgroep Internationaal

Vrijdag 13 september 2024

Afgelopen 20 juni was de tussentijdse ALV en zomer-BBQ van GIN. Een avond om van een lekker hapje en een drankje te genieten tijdens de BBQ, en bij te praten met vrienden en collega’s uit het geowerkveld. Maar natuurlijk ook om de nieuwe plannen van de vereniging te beoordelen en hierover te discussiëren. Het bestuur heeft zich de afgelopen tijd geprofessionaliseerd, en heeft samen met de verenigingsdirecteur een plan van aanpak voor de komende paar jaar gemaakt.

De grote thema’s van dit jaar zijn geworden: versterken van het merk GIN, samenwerken en onderwijs. Alle drie belangrijke thema’s waar we een stap in willen zetten. Binnen versterken van het merk GIN willen we met evenementen en een actieve campagne op social media, het merk GIN beter onder de aandacht brengen. Binnen het thema onderwijs willen we kennisontwikkeling voor de (toekomstige) geoprofessional realiseren, en tevens het belang en de impact van de geo-informatieprofessional in de ‘buitenwereld’ aantonen. Binnen het thema samenwerken willen we een toegankelijk, onafhankelijk en verbonden netwerk creëren van geoprofessionals. (Inter)nationale samenwerkingsverbanden binnen de sector willen we voortzetten, behouden en versterken. Het beter internationaal positioneren van GIN is een van de subdoelen.

Het thema internationaal heeft altijd wisselend aandacht gehad bij GIN. De afgelopen jaren is GIN (of zijn de vertegenwoordigers van GIN) aangehaakt geweest bij verschillende internationale organisaties. De FIG (International Federation of Surveyors) hebben we misschien nog wel het meest op het netvlies staan. Die kunnen we nog kennen van het FIG-congres dat een aantal jaar geleden plaatsvond in Nederland. Deze organisatie richt zich voornamelijk op geodeten, landmeters en geoprofessionals. GIN is lid van de FIG als een zogenaamde Member Association. Dit betekent dat GIN ook stemrecht heeft als het gaat om de organisatie en bijvoorbeeld bij verkiezingen van de (vice) presidents.

GIN is ook lid van de ICA (International Cartographic Association). Deze organisatie richt zich meer op de kartografische kant van ons vakgebied. En GIN is lid van de ISPRS (International Society for Photogrammetry and Remote Sensing) die zich – zoals de naam al suggereert – richt op fotogrammetrie en remote sensing.

De drie bovengenoemde organisaties zijn ook aangesloten bij de UN-GGIM (Committee of Experts on Global Geospatial Information Management). In deze commissie geven vertegenwoordigers van de aangesloten internationale organisaties in samenwerking met onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, het geobeleid binnen de paraplu van de Verenigde Naties vorm.

GIN is naast deze drie organisaties ook lid van de CLGE (Council of European Geodetic Surveyors) die zich bezighoudt met Europese belangen rond de geodesie, en die verdere samenwerking tussen lidstaten stimuleert. Elk jaar houdt de CLGE dan ook een congres. Dit jaar is Nederland uitgekozen om dit te organiseren. De organisatie hiervoor is volop aan de gang! Het is best een complex web aan organisaties waarin GIN een rol speelt. Elk opereren ze op een eigen manier met eigen doelstellingen en belangen. Maar waar willen we als GIN nu aandacht aan besteden? En wat heeft voor ons als vereniging en voor onze leden meerwaarde? Om hier verder over na te denken, richten we binnen GIN een nieuwe werkgroep op: werkgroep Internationaal. Vind je het leuk om hierover mee te denken? Stuur een mailtje naar: secretaris@geo-info.nl. We horen graag jouw nieuwe ideeën!

Auteur

Afbeelding voor Tim Brouwer

Tim Brouwer

GIN-secretaris

Reacties

    Plaats een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *