Ga door naar hoofdcontent
BlogsHeden, verleden en toekomst

Heden, verleden en toekomst

Zaterdag 1 februari 2020Afbeelding Heden, verleden en toekomst

De krokussen komen uit de grond. Een vleugje voorjaar of toch nog strenge kou in de lucht? Een goed moment voor de eerste Geo-Info van het jaar. Een editie waarin we volop terug- en vooral vooruitkijken.

Een eerste Nederlandse OCG Kenneth D.Gardel Award winnaar. Linda van den Brink zet hiermee zogezegd een nieuw standaard neer. De award is ingesteld om de bevlogenheid van Gardel, die geloofde dat open communicatie en gebruik van informatietechnologie de wereld en de kwaliteit van leven kan verbeteren, te herinneren. Jantien Stoter geeft in haar column een lesje over het toegankelijk maken van open geodata buiten ons domein. Misschien is ‘lesje’ hier niet helemaal de juiste term als we de hartenkreet van Gardel volgen. Wat hem betreft is het waarschijnlijk een hele wijze les. Die les hebben we eigenlijk ook gehad bij de tentoonstelling ‘Landmeten in Mesdags tijd’.

Vorig jaar hebben we allen kunnen genieten van de bovengenoemde tentoonstelling. Er is in Geo-Info uitgebreid aandacht aan besteed. Nadat in september de deuren sloten zijn er 70.000 bezoekers geteld. Ook was er veel media-aandacht. Waarvan een groot aantal uit nieuwe doelgroepen, die het museum hebben weten te vinden. Er kan worden teruggekeken op een bijzondere samenwerking tussen geotechniek en schilderkunst. Een bijzondere verbinding onverwacht maar zeer succesvol, zijn er ook in 2020 nieuwe verassende verbindingen te leggen? Ik hoor het graag.

De uitbreiding van de redactie zet zich voort: twee nieuwe redactieleden (Inge La Rivière en Peter Weenink) stellen zich in dit nummer voor. Een terugblik op de Geobuzz en een interview op deze beurs met twee richtinggevende spelers in het geo-domein, Hans Tijl en Noud Hooyman geven een kijkje in de keuken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de columns van Tim Brouwer en Theo Thewessen wordt op geheel verschillende wijze aandacht gevraagd voor verbinding. Verbinding binnen – en nog belangrijker – buiten het vakgebied om ook het komende decennium betekenisvol(ler) te blijven.

Tenslotte zijn we natuurlijk in de ban van BAN. De commissie Buitenlandse Aardrijkskundige Namen (BAN) bestaat maar liefst 50 jaar. Een mooie historie en vele wetenswaardigheden over onder meer de werkwijze van de Commissie Anderstalige Namen (CAN), het belang van schrijfwijzen voor de journalistiek, de Bosatlas en diplomatie. Dat namen en daarmee de schrijfwijze er echt toe doen heb ik ervaren tijdens een bezoek in het kader van SPATIAL (Strengthened Acces to Professional Information About Land) aan Macedonië, waar men in 2018 in spanning was over de komst en uitslag van het referendum over de naamswijziging naar Noord-Macedonië. Er werd over niets anders gesproken en de keuze had verstrekkende economische gevolgen voor het land.

En alvast een leuk vooruitzicht: Geo-Info nummer 3 wordt een themanummer over landmeten. In dat nummer lees je alles wat je misschien vergeten was of wat je eigenlijk nog zou willen lezen.

Auteurs

Afbeelding voor Astrid Elemans

Astrid Elemans

Volledige biografie