Ga door naar hoofdcontent
BlogsNa-zomer

Na-zomer

Donderdag 1 oktober 2020Afbeelding Na-zomer

Ik zit dit bericht te schrijven in de nazomer van dit jaar. Een nazomer waarin volop de berichten van een oplaaiende tweede coronagolf langs komen. COVID-19 zorgt voor een nieuw normaal. En dat geldt voor veel zaken, ook binnen ons vakgebied. Daar waar het kan werken we nu thuis. Tenminste dat hoor ik vaak vanuit de overheden, mijn eigen werkgever zeker. Op enkele incidentele afspraken na kom ik voor januari niet meer op kantoor. Bevalt dat? Ik moet zeggen het valt mij zeker niet tegen. Teams, zoom, skype, het is gemeengoed geworden. Maar veel werk van collega’s is buitenwerk. Dus dan moeten we de weg op. En hebben we contacten met andere mensen. Waarbij we de uitgevaardigde regels zoveel mogelijk moeten nakomen.

Wat levert corona ons als sector dan zoal op? Natuurlijk zullen collega’s van ons een rol spelen bij contactonderzoek. Plaatsbepaling, is toch onze core business? Dus de corona-app kan niet zonder ons. En wij blijven, bijna vanzelfsprekend zou ik zeggen, op de achtergrond. Wij zijn de olie die de motor soepel laat draaien. De bijen die zorgen voor de honing, maar belangrijker nog voor de rijkere opbrengsten van het fruit.

Onze bijeenkomsten krijgen een ander karakter. Dit schrijvend hebben we net ons eerste webinar achter de rug. Met 95 aanmeldingen en meer dan 70 werkelijke volgers. En wie weet wie later nog terugkijkt. Dat moeten we eigenlijk allemaal als je er niet ‘live’ bij was. De recensies zijn zo positief, dus dit mag je niet missen. Kijk via onze website alsnog even terug.

En wij gaan op deze ingeslagen weg door. Met meer gemak en minder risico dat een en ander niet door kan gaan, is dit een prachtig alternatief voor enkele regionale of themabijeenkomsten. Fysiek bij elkaar gaat lastig, maar de nieuwe technieken bieden alle kans op kennisdelen. Met ook nog bijkomende voordelen: veel minder reistijden, minder reisvervuiling door auto’s en na afloop ben je ook zo weer ‘thuis’. Maar ook als je niet kunt, kun je later alsnog de gemiste kennis tot je nemen.

En dan tot slot: mijn acht jaar bestuurslidmaatschap zit er op. Statutair stop ik. Wie mijn plek gaat innemen weten we als bestuur nog niet. En dat heeft ook nog even tijd, normaal gesproken stopt het tijdens de jaarvergadering in november. We weten nog niet of die vergadering fysiek door gaat. Wat we wel weten is dat de GeoBuzz niet doorgaat. Dus we moeten sowieso op zoek naar een andere locatie en mogelijk ook in een andere vorm. In september gaan we als bestuur coronaproof een dag de hei op. Dan staat dit onderwerp ook op de agenda.

Dat betekent dat dit mijn laatste bijdrage in deze vorm is aan ons blad. Terugkijkend is het een hele mooie tijd geweest. Alleen maar mooie herinneringen. Een FIG2020 die niet door kon gaan. Maar waar we zoveel energie aan nieuwe ideeën op hebben gedaan dat we die hopelijk in juni 2021 kunnen uitdragen. Minder fysiek ongetwijfeld, niet knuffelen, maar wel met kennisdelen over de hele wereld. Voor velen dan ook beter haalbaar, in plaats van reizen met alle organisatie daarom heen van dien.

Ik sluit af. En dat moet tegenwoordig bijna met de slogan: blijf gezond. Ik hoop jullie toch nog ergens live te ontmoeten.

Afbeelding voor Klaas van der Hoek

Klaas van der Hoek

Volledige biografie

Reacties