Ga door naar hoofdcontent
BlogsOp weg naar het nieuwe goud

Op weg naar het nieuwe goud

Dinsdag 29 maart 2022Afbeelding Op weg naar het nieuwe goud

Al eerder wees ik in deze column op het belang van communicatie. Geo-ICT’ers moeten de boer op. We moeten aan een breed publiek duidelijk maken dat we meer doen dan kaartjes maken in het verlengde van Google Maps. In 2022 staat er iets bijzonders te gebeuren. We gaan niet alleen naar de burger met ons goede verhaal, we grijpen ook nog eens de microfoon om intern gehoord te worden. Immers, een belangrijk deel van onze gegevenssets gaat op de schop.

Het gaat niet in eerste instantie om de Nieuwe Omgevingswet, al is die ook essentieel. Het gaat over de Samenhangende Objectregistratie (SOR) en Doorontwikkeling in Samenhang (DisGEO). Op dit moment zijn ICT-architecten druk bezig met voorbereidende werkzaamheden. Zij brengen in kaart wat de objectdefinities zijn, of en hoe er sprake is van overlap, en hoe het zit met de schaalbaarheid van de verschillende bestaande geobasisregistraties. Op sturing, bekostiging, inwinning, kwaliteitsbeheer en gebruik zijn kostenvoordelen te behalen. Er speelt echter meer.

Heel in het kort: we gaan toe naar één geobasisregistratie. Dat betekent niet dat we afscheid nemen van de Basisregistraties Adressen en Gebouwen, Kadaster, Ondergrond en (Grootschalige) Topografie. Integendeel. Straks wordt het mogelijk om gegevens uit al deze datasets te bevragen. Dat is een enorme kans voor bronhouders en beheerders om hun ‘nieuwe goud’ zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen in een nieuwe constellatie.

Valkuilen zijn er (natuurlijk) ook. We moeten niet met z’n allen voor de data gaan liggen. Mijn objectdefinitie is immers altijd beter dan de jouwe, jullie actualiteit gaat altijd ten koste van de resolutie van de mijne. Wat we in het komende jaar moeten gaan begrijpen van elkaar, is hoe we samen het gebruik van geodata integreren, verbeteren en vergemakkelijken.

Daarom klinkt mijn oproep om de boer op te gaan met het geo-evangelie dit jaar een klein beetje anders. We moeten elkaar opzoeken om erachter te komen hoe we een integratie voor ons zien van al die prachtige gegevenssets waarvan geen normaal mens de afkortingen kent. We spreken hier overigens niet alleen over de BAG, de BGT, de BRK, de BRT en de BRO. Vanuit het inmiddels beroemde sectormodel staan informatiedeskundigen te springen. Natúúrlijk willen zij hun datamodellen over onze openbare ruimte, waterkwaliteit, erfgoed en ruimtelijke ordening nét zo vindbaar maken als de themakaart waarop de visualisatie te zien is.

Luisteren is dan misschien nog wel belangrijker dan praten. Gewoon, eventjes achterover leunen en uitvinden wat de behoeftes zijn. Zelf je mond houden? Wie mij wel eens heeft ontmoet, weet hoe moeilijk ik dat vind! Maar diegenen weten ook hoeveel positieve energie er vrijkomt als we samen ontdekken hoe we elkaar vooruit kunnen helpen.

ICT-architecten, datamodelleerders, managers en beleidsmakers: (geo)data is het nieuwe goud en wij brengen het naar jullie toe!

Auteur

Afbeelding voor Douwe Blanksma

Douwe Blanksma

Initiatiefnemer en mede-eigenaar Ruimteschepper

Volledige biografie

Gesponsorde berichten