Ga door naar hoofdcontent
BlogsRWS’er zet Rembrandt op de kaart in Rijksmuseum

RWS’er zet Rembrandt op de kaart in Rijksmuseum

Zaterdag 1 februari 2020Afbeelding RWS’er zet Rembrandt op de kaart in Rijksmuseum

Adviseur vastgoedmanagement Tjaard van Holten is gek van landkaarten en kartografie. Hij gebruikt ze zelfs als basis voor schilderijen. Zelfportretten van wereldberoemde en door hem bewonderde kunstenaars zoals Van Gogh en Frida Kahlo neemt hij daarbij vaak als uitgangspunt. Hij haalde er zelfs het Rijksmuseum mee!

“Ik maakte het in het kader van het Rembrandtjaar: dit jaar is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Daarom organiseerde het Rijksmuseum een wedstrijd onder kunstenaars. De winnaars kregen een plaatsje in het Rijksmuseum. Mijn werk, ‘Rembrandt van Uylenburgh’, is opgebouwd uit 3 kaarten: zijn lichaam bestaat uit een kaart van Amsterdam, zijn hoofd is een kaart van Leiden, waar hij geboren werd, en voor de achtergrond heb ik een andere kaart van Amsterdam gebruikt. Ook heb ik rivier de Rijn afgebeeld, omdat hij natuurlijk ‘Van Rijn’ heette. De kaartfragmenten zijn van locaties die belangrijk waren voor Rembrandt. Die van Amsterdam bevat de plaats van museum Rembrandthuis bijvoorbeeld. Hier, aan de Jodenbreestraat, woonde en werkte hij. Helaas kon ik de oude 17e -eeuwse kaarten van Amsterdam voor mijn werk niet gebruiken. Die zijn vrij leeg. Dus heb ik voor het lichaam een wat latere kaart genomen. De andere kaart is een weergave van modern Amsterdam.” (…) “Een groot deel van mijn werkdag bestaat uit het bestuderen, maar vooral ook het maken van kaarten.” (…)

“Het is een groot onderdeel van mijn werk. Ik werk bij de afdeling vastgoedmanagement, in het team portefeuillemanagement (PFM). Voor mijn werk maak ik gebruik van geografische informatiesystemen (GIS), om het vastgoed van RWS te analyseren. Ons team geeft advies over de inzet van vastgoed. Een groot deel van mijn werkdag bestaat uit het bestuderen, maar vooral ook het maken van kaarten. Ook in mijn vrije tijd ben ik veel met kaarten en kartografie bezig. Ik verzamel oude kaarten, maak er schilderijen mee of gebruik ze als inspiratie voor mijn kunst.” (…)

“Ik stuurde het in en kreeg na een paar maanden het mailtje: het Rijksmuseum had mijn ‘schilderij’ gekozen uit zo’n 8.000 inzendingen uit 95 landen! Waarom ze mijn werk uiteindelijk eruit pikten, weet ik niet precies. Ik heb geen juryrapport. Maar misschien vonden ze mijn gebruik van kaarten en software wel origineel. Rembrandt associeert iedereen toch met ouderwetse klodders verf en penselen. Wat ook leuk was: de afbeelding is door de medewerkers als een echt kunstwerk behandeld. Ze zijn het netjes komen ophalen, hebben het heel voorzichtig vervoerd en precies opgehangen. En dan mag je het op een dag zelf komen bekijken. Fantastisch, opeens hang je in het Rijksmuseum, tussen al die prachtige kunstwerken. Inmiddels is de expositie gestopt, maar dit was echt een hoogtepunt.”

Bron: Ad van der Meer, www.rembrandtleeft.nl, 2019

Auteurs

Afbeelding voor Ad van der Meer

Ad van der Meer

Volledige biografie
Afbeelding voor Tjaard van Holten

Tjaard van Holten

Volledige biografie

Gesponsorde berichten