Ga door naar hoofdcontent
BlogsThemanummer Landmeetkunde

Themanummer Landmeetkunde

Maandag 1 juni 2020Afbeelding Themanummer Landmeetkunde

Landmeetkunde is een prachtig vak en springlevend in Nederland, vandaar deze uitgave. In deze tijd van corona lijkt het landmeten belangrijker dan ooit. Bij het inrichten van de 1,5 m samenleving worden handhaafbare zones ingemeten. Helaas zijn events als de FIG working week in Amsterdam geannuleerd. In dit nummer komen zowel theorie als praktijk, zowel overheid als bedrijfsleven en zowel GIN als Geobusiness aan het woord (middels de beide voorzitters). Ron Rozema (GIN) komt met zijn eerste column over zijn geo-driehoek, en in een interview met Ed Nijpels en Jolle-Jelle de Vries linkt de voormalige excellentie geodata aan klimaatbeleid (een mooie brug naar een later themanummer) en wijst Jolle-Jelle op het belang van de combinatie van deskundigheid, technische mogelijkheden en persoonlijkheid. De onvermijdelijke naamdiscussie ontbreekt ook hier niet; zelfs Dik Trom wordt subtiel aangehaald. Belangrijke businesstip: 6 miljard aan faalkosten in de bouw, aan de slag dus.

Praktijk genoeg naast al dat bestuurlijke geweld: Pieter van Dueren den Hollander over ‘half Nederland’ rondrijden met Remko en een ton aan spullen in de auto waaronder een Robot Plotter en de meest sprankelende afbeelding van een oerlandmeter ooit op de cover. Let ook op de foto van de rotonde, de verschoven binnencirkel is geen fout van de plotter. Adri den Boer heeft, nadat hij klaar was met de elleboogschuddende Henri Aalders en Roel Nicolai, voor de Hollandse Cirkel een goed met instrumenten gevulde wagen opgespoord, nu echter een Duitse LKW op een Geometerpfad.

Verder veel beschouwingen over het wezen van de landmeetkunde. Zo beschrijft Pascal Kiers van Geomaat het nieuwe meten aan de hand van de kernwaarden kennis, kwaliteit en uniformiteit. Berrie Veenhof van Sweco laat aan de hand van enkele voorbeelden zien, zoals de Amsterdamse Noord-Zuid lijn en een Friese fietsersbrug, wat het DNA van de geodeet (landmeter, red.) is. Het duo Tobias Wittwer en Nico Shaefers van Geonext geeft aan dat je het eindproduct moet toetsen in plaats van het proces. Het stel doet dat aan de hand van oma’s breiset en betoogt tenslotte dat fouten maken een must is om verder te komen.

Tom Wortel geeft een overzicht van de landmeetkundige activiteiten rondom de Basisregistratie Kadaster maar schetst ook het bredere takenpakket van het Kadaster. Hiddo Velsink van de Hogeschool Utrecht neemt ons mee in de wereld van de deformatie analyse en toont het praktische belang van theoretische doorontwikkeling aan. Door nauwkeurige metingen met een model van een bepaald verschijnsel – bijvoorbeeld bodemdaling -, verantwoord te combineren kun je betere conclusies trekken die maatschappelijk relevant zijn. Hiddo beschrijft de zoektocht naar een steeds beter model van deformatie-analyses.

De vaste rubrieken Geo-apps en Promotie-onderzoek besteden dit keer ook aandacht aan het thema, Haicheng Lui en Edward Verbree van de TU Delft geven een sneakpreview in een promotie-onderzoek naar de visualisatie van puntenwolken. Inge La Rivière zoekt Geo-apps waarmee je land kan meten. Verder nog enkele historische bijdragen van Adri den Boer, nieuwsberichten en columns van Marjan Bevelander en Tamme van der Wal. Kortom: veel lezenswaardige wijsheid.

Auteurs

Afbeelding voor Eric Hagemans

Eric Hagemans

Volledige biografie