Ga door naar hoofdcontent
BlogsTwinkelt het al, in de Digital Twin?
Vrouwen op de kaart

Twinkelt het al, in de Digital Twin?

Vrijdag 17 december 2021

Aan weidse vergezichten geen gebrek in geoland. Waar we het twee jaar geleden nog over de ‘smart city’ en de ‘smart society’ hadden, hebben we het nu over de 3D Digital Twin. We schetsen elkaar de mooiste toekomstbeelden. Mensen in snelle pakken vertellen ons dat dit dé ontwikkeling is om geld in te steken. “Uw beleidsmaker draait aan de knopjes van uw digitale tweelingdorp of -stad, krijgt zo heldere inzichten in hoe de toekomst eruit kan zien, en bepaalt zo, samen met de inwoners, wat er gebeurt!” Een geruststellende gedachte, maar de vraag erachter is niet zo simpel.

Gezonde verstedelijking, verdichting van het wonen, energietransitie, duurzaamheid, verkeer, circulariteit: elke vierkante meter stad levert zijn bijdrage. En wij willen aan de knopjes kunnen draaien! Als we híer een mooie woontoren laten bouwen, wat betekent dat dan dáár voor het stedelijk hitte-eiland? Hoeveel bomen en ‘beleefbaar groen’ moeten we dan plannen in die buurt? Krijgen de inwoners genoeg frisse lucht als ze hun neus buiten het raam steken?

Waar hebben we dan waterberging nodig, en hoeveel dan precies? En hoe zorgen we dat de nieuwe bewoners minder auto’s nodig hebben? Zitten de nieuwe bewoners nog op loopafstand van de voorzieningen? Als ze tóch allemaal een eigen auto willen, waar gaan we dan al die Tesla’s opladen op ons toch al overbelaste stroomnetwerk? Passen er eigenlijk nog wel kabels en leidingen bij in de ondergrond? Hoe gaan we die nieuwe woontoren aardgasvrij verwarmen? Zit dat geplande warmtenet niet in de weg met die warmte-en-koude-opslag (WKO)? En als we het híer niet doen, waar kan het dan wel? Om nog maar te zwijgen over ‘vinden onze inwoners dit plan eigenlijk wel wat?’ En oh help, die bomen hebben ook nog wortels!

Waar het in de kern allemaal op neerkomt, is dat onze omgeving steeds voller wordt en dat we steeds beter willen kunnen plannen voor de toekomst. Dat doen we met oog voor onze burgers, bedrijven en instellingen. ‘Invulling geven aan de complexe stedelijke opgave’ heet dat bij ons in Eindhoven. Dat doen we met Smart Urban Planning, nu nóg mooier en sneller. En daar hebben we die Digital Twin voor nodig.

De Digital Twin wordt nu gepresenteerd als een soort tovermiddel voor al die ingewikkelde vraagstukken. Ik zie hem meer als een smeermiddel. Als je beter kunt modelleren en aansprekender kunt visualiseren, kun je beter overtuigen en keuzes maken met meer draagvlak. En het gebruik van de 3D Digital Twin staat of valt bij het goed afpellen van de vraag. Waar zoeken we antwoorden op?

Mijn beeld is dat ‘wij, geomensen’ de 3D Digital Twin een stevig fundament moeten geven. We hebben goede basisgegevens in de vorm van een Samenhangende Objecten Registratie (SOR) nodig om de 3D Digital Twin solide neer te zetten, zodat hij eenduidig van data kan worden voorzien. De BGT, de BAG en andere basis- en kernregistraties brengen ons al een heel eind. Het programma Totaal 3-Dimensionaal (T3D) onderzoekt wat nodig is om tot landelijke standaarden voor 3D te komen. We zoeken naar een beheerbaar basismodel en adviseren over het gebruik van die stevige basis voor allerlei mogelijke toepassingen.

Onze beleidsmakers en planologen kunnen vervolgens komen met de ingewikkelde rekenregels die ze op de digitale tweeling willen loslaten, onze vormgevers kunnen hem mooi aankleden zodat hij begrijpelijk is voor de burgers en beslissers, en onze jonge honden kunnen er mooie interactieve applicaties mee ontwikkelen, vól van de fun factor. Zo gaat de Digital Twin ook werkelijk twinkelen.

Afbeelding voor Heidi van der Vloet

Heidi van der Vloet

Heidi van der Vloet is coördinator geo-informatie bij de Gemeente Eindhoven

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.