Ga door naar hoofdcontent
BlogsWerk aan de winkel

Werk aan de winkel

Vrijdag 26 maart 2021Afbeelding Werk aan de winkel

Met een interessante diversiteit aan onderwerpen heeft u hier de voorjaarseditie van 2021 voor zich. Wellicht grote verwachtingen, maar zeker geen desillusies. Wel een uitleg over het nieuwe Geo-Info bladmanagement en het hierbij betrekken van de geo-community.

Interessant is de kwaliteitsanalyse BGT, waarmee we dit nummer openen. Het historisch combineren van bronbestanden heeft afwijkingen in de huidige datasets met zich meegebracht. De AHN kan de BGT toetsen en gevonden fouten in diverse datasets kunnen problemen opleveren bij gebruikmaking van nieuwe moderne inwintechnieken. De bevindingen van een landelijke analyse worden hier gepresenteerd.

We gaan van open data en 3D via HisGIS en het Kadaster naar de BGT, en van LoD2 en Open Kaart via opleidingen en boekbespreking naar onder andere het verslag van de recente ALV van GIN. Ook komen OAT, SOR, Geo-BIM, Digital Twins, Smart Cities en IMBOR zomaar even langs. Mocht u met diverse onderwerpen geen connectie hebben, het geo-vak of -domein is zoals bekend zo enorm groot, dat er altijd wel een passend en informatief geo-onderwerp voor u of uw organisatie omschreven is.

Is HisGIS nieuw? Is het de basis voor een geo-‘tijdmachine’? De kadastrale Originele Aanwijzende Tabel uit 1832 wordt ingevoerd in het HisGIS. Mijns inziens voor niet-kenners een betrekkelijk nieuw fenomeen, maar voor onder andere historici en archeologen ongetwijfeld een grote bron van informatie.

Mooi is het te lezen hoe gemeenten hun burgers tegemoet kunnen komen en binnen het participatiebeleid duidelijkheid kunnen scheppen ten aanzien van het verwachtingspatroon van inwoners naar de gemeente en andersom. Een sociaal geografe legt als trainee uit hoe zij aan de slag gaat.

Of élk nadeel z’n voordeel heeft, laat ik in het midden. In de column wordt aangegeven welke creativiteit er tijdens corona bij mensen is losgemaakt en hoe daarnaast diverse werkzaamheden gewoon domweg niet meer noodzakelijk blijken te zijn. Andere slepende of al lang liggende ‘klussen’ kunnen nu eindelijk eens opgepakt worden.

Dat Dronten het middelpunt van Nederland zou zijn, wist natuurlijk ‘iedereen’, denk ik. Zeker als je ervan uitgaat dat Google Maps ‘altijd’ gelijk heeft en de CIA de databron is. Voor de betrokkenen die op deze geo-locatie wonen, lijkt het mij een uiterst vervelende situatie, temeer omdat onder andere complotdenkers frequent hun verhaal hier denken te kunnen halen.

Open Kaart omschrijft de Maritime Version van de mondiale risicokaart van de Riskmaporganisatie: een jaarlijks terugkerende set aan risicokaarten van uiteenlopende thema’s die aangeven hoe risicovol ons leven in deze wereld is. Er is volgens mij nog veel werk aan de winkel, niet enkel in Europa, maar tot ver daarbuiten.

Veel leesplezier!

Auteurs

Afbeelding voor Peter Weenink

Peter Weenink

Volledige biografie

Reacties

    Gesponsorde berichten