Hydrographic surveying and marine geodesy
Hydrografie betekent het in kaart brengen van de fysieke eigenschappen van oppervlaktewateren. Het wordt gebruikt voor de veilige navigatie, de offshore en wind industrie maar ook voor waterbouw, oceanografie en water en zee management. Je leert meer over plaatsbepaling, getij en de zeebodem karteren. Door het verzamelen en verwerken van data leer je hoe je een kaart of voorspellingen van getij en stromingen maakt.
De minor gaat uit van de internationale IHO S-5 standaard. Je krijgt een certificaat waarop staat welke competenties daaruit je afgerond hebt. Deze kan als bewijs dienen voor bijvoorbeeld vervolgopleiding of aantonen van professionele competenties.
Inhoud van de minor
Binnen de beschikbare 30EC kunnen niet alle onderwerpen worden behandeld. Daarnaast zijn verschillende onderwerpen voor verschillende studenten interessant. Om die reden kun je, naast de algemene module ‘Hydrografische werkzaamheden en toepassingen’, zelf kiezen welke 4 uit 6 modules je wilt volgen. Iedere module kan op twee niveaus worden gevolgd:
- Bathymetrische en geofysische systemen
- Plaatsbepalingssystemen
- Oceanografie, getij en geologie
- Landmeten en geodesie
- Data acquisitie en verwerking
- Hydrografisch data management
Studenten kunnen er ook voor kiezen alle modules te volgen. Als je later wilt deelnemen aan een internationaal erkend hydrografisch professioneel accreditatie schema dan zul je altijd moeten laten zien dat je alle competenties beheerst. Iedere module kent twee niveaus: een deel wat ruwweg de IHO Cat-B competenties afdekt voor studenten die nieuw zijn in het onderwerp en een niveau wat meer geavanceerd is en overeenkomt met het IHO Cat-A niveau. Dit is vooral van toepassing voor studenten die al werkzaam zijn met of kennis hebben van deze onderwerpen.
Opzet van de minor
Deze 30 EC minor start met een introductieperiode van 2 weken op Terschelling. Gedurende deze periode doen de studenten een test waarmee bepaald wordt wat hun huidige niveau is en waar hun voorkeuren liggen. Hiermee wordt een persoonlijk leerplan opgesteld. Gedurende deze periode start ook de ‘tender game’ die leidt tot het praktische project aan het einde van de minor.
Hierna volgt een periode van afstand leren waarbij de student op elke willekeurige plek met fatsoenlijk internet kan studeren. Hierbij worden zowel online lessen gegeven als e-learning en zelfstudie ingezet waarbij er tenminste tweewekelijks contact is voor vragen, feedback of het verkrijgen van aanvullende (theoretische) kennis. Gedurende deze periode werken de studenten als team aan hun praktijkproject waarbij ze de voorwaarden bespreken en een offerte opstellen. Halverwege de periode is er een individueel feedback moment waarbij de voortgang wordt besproken en feedback, feed-up en feed forward wordt gegeven ten aanzien van het werk en hun leerplan.
Aan het einde van de minor keren de studenten terug naar Terschelling voor 3 weken praktijk en toetsen. Hierbij hoort een (korte) praktische meting waarbij de studenten de geleerde theorie in de praktijk brengen. Waar mogelijk bouwt het praktijkwerk voort op eerdere opdrachten of zijn ze een herhaling daarvan met ‘echte’ data. Aan het einde van het praktijkwerk volgen een serie toetsen.
Voor meer informatie klik hier!