Ga door naar hoofdcontent
CursussenOcean Technology
NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden

Ocean Technology

LocatieTerschelling
Duur4 jaar
Datum1 september 2024
NiveauHBO
Aanmelden
Afbeelding Ocean Technology

Je hebt beslist geen 9-tot-5-mentaliteit en vindt het leuk om steeds op een andere plek te werken. Je bent technisch ingesteld en vindt het praktisch toepassen van rekenuitkomsten die je hebt verkregen met een computer, interessant. Spreekt dit je aan? Dan is Ocean Technology (hydrografie) iets voor jou!

 • Een unieke opleiding in Nederland en de enige opleiding in Nederland die op het hoogste internationale hydrografische niveau (Cat A) is gecertificeerd.
 • Topopleiding volgens Keuzegids Hbo 2022, 2021, 2018 en 2016.
 • Goede carrièreperspectieven door schaarste op de arbeidsmarkt.
 • Hoge doorstroom van studenten naar het tweede studiejaar en studenten zijn erg positief over de opleiding (bron: Keuzegids hbo 2022).
 • Uitstekende faciliteiten, waaronder moderne meetapparatuur, simulatoren en opleidingsvaartuigen om volop te oefenen in de praktijk.
 • Wonen en studeren op een prachtige plek: het eiland Terschelling, waar je omgeven bent door water.

Wat staat je te wachten?

Havens aanleggen, vaargeulen baggeren, windmolens of olieplatformen bouwen op zee, of kabels aanleggen op de zeebodem. Deze projecten kunnen niet van start gaan zonder van tevoren onderzoek te doen naar de zeebodem. Deze moet natuurlijk wel geschikt zijn om iets op te bouwen. Het onderzoek naar die bodem wordt verricht door hydrografen. Zij voeren bijvoorbeeld dieptemetingen op zee uit en brengen de structuur van de zeebodem en de beweging van het water in kaart. Als hydrograaf krijg je uiteenlopende opdrachten. Je bereidt projecten voor, installeert de apparatuur aan boord van het meetvaartuig, voert metingen uit en je analyseert en verwerkt de gegevens tot kaarten en rapportages. Je werk is van groot belang voor baggeraars, overheden en offshorebedrijven, omdat dit bepaalt of zij hun werk uit kunnen voeren. Daarnaast draagt de hydrograaf ook steeds vaker bij aan een duurzame en veilige wereld door de installatie van windmolens of het opsporen van plastics en explosieven.

Een paar opdrachten waarin hydrografen een belangrijke rol spelen:
 • Havens bereikbaar maken voor grote schepen.
 • Windmolens op zee plaatsen.
 • Scheepswrakken of mijnen opsporen op de zeebodem.
 • Metingen verrichten voor het plaatsen van een booreiland.
 • Ontwikkelen van nieuw land, zoals de tweede Maasvlakte of eilanden in zee.
 • Pijpleidingen aanleggen en controleren.
Het MIWB op Terschelling

De opleiding Ocean Technology valt onder het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Het instituut heeft twee locaties; Terschelling en Leeuwarden. Als je de studie Ocean Technology volgt, woon en studeer je op Terschelling. Het MIWB bestaat al bijna 150 jaar en is één van de beste maritieme instituten in Nederland. Het heeft een uniek simulatorcentrum, maakt gebruik van verschillende opleidingsschepen, heeft goede practicumlokalen en werkplaatsen, een restaurant en een wooncampus vlakbij de school. De campus en het schoolgebouw zijn in 2018-2019 volledig gerenoveerd. Wil je meer weten over het MIWB? Kijk dan hier.