Ga door naar hoofdcontent
Slider afbeelding

Geo wereld

Geo informatie is een breed vakgebied dat sterk uiteenlopende disciplines verenigt.

Lees meer

Geo bouwstenen

Geo Informatie Nederland is er voor iedereen binnen alle GEO bouwstenen. Om inzicht te krijgen in hoe ver het vak gebied reikt en welke impact het heeft op andere branches, op deze pagina een overzicht van een groot aantal bouwstenen.

Geo bouwstenen

Afbeelding voor Geo bouwstenen

Het vakgebied dat zich bezighoudt met het visueel weergeven van gegevens. Dit is een interdisciplinair vakgebied, waaronder zowel grafische vormgeving, informatica als kennistheorie vallen.

 

Geo-informatie speelt in energietransitieprocessen een belangrijke rol: zonder goede data, gegevens en informatie kunnen deze taken niet uitgevoerd worden.

Hier houdt men zich bezig met de interpretatie en het opmeten van beeldmateriaal bij het bepalen en beschrijven van de vorm en afmeting en ligging van objecten.

De term is voor informatie met een ruimtelijke component (locatie).

‘Geo-‘ is hierin de afkorting van geografische (ruimtelijke).

Een beroepsgebied dat zich uitstrekt van enerzijds de geofysica tot anderzijds bijvoorbeeld de maatvoering van technische projecten en de administratie van grondeigendom.

Ook wel geschiedschrijving is de geschreven interpretatie van het verleden.  Geschiedschrijving is altijd een interpretatie

De wetenschap die zich bezighoudt met het beschrijven van de waterbodem.  Belangrijk bij hydrografie is meten, zoals de diepte, de samenstelling van het water en de zeebodem, het getij, de golven en de stroming.

De wetenschap en techniek om geo-informatie (informatie met een geografische component) door middel van doelgerichte visualisatie te communiceren met behulp van een papieren of digitale kaart.

De toegepaste wetenschap die zich bezighoudt met het meten van land, meer precies, de onderlinge positie van punten op het aardoppervlak.

Een deelgebied van de informatica dat zich bezighoudt met alle aspecten van het bouwen van complexe maar betrouwbare software tot informatiesystemen.

Letterlijk “plaatsbeschrijving” is de studie van de beschrijving van kenmerken van objecten, plaatsen en gebieden.

Onlangs verschenen

Geo-Info 2021-3

Cupola: nieuwe oppervlakteware wereldkaart | Hydrografieonderwijs in Nederland | Hoe zat het ook alweer … met het Suezkanaal? | Gegevenskwaliteiten als sterkste schakel

Bekijk magazine Geo-Info 2021-3
Afbeelding voor Geo-Info 2021-3

Word GIN lid

Sluit je aan en maak gebruik van de voordelen die het GIN lidmaatschap je biedt.

Krijg onbeperkt toegang tot onze informatiebronnen en kom in contact met een van je aangesloten geo-collega’s.

Afbeelding 3da315788dd1be4d689695f9526e-1452881

Blijf je op de hoogte?

Ben je werkzaam in de geosector of in een aanpalend vakgebied? Of ben je gewoonweg geïnteresseerd in het geo-vakgebied?

Schrijf je nu in voor de GIN nieuwsbrief.

Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de geo informatie wereld.

Onze partners

bedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogobedrijfslogo