Ga door naar hoofdcontent
Informatie20 jaar GIN Symposium: “GeoAI: De Weg naar Innovatie en Ontdekking

20 jaar GIN Symposium: “GeoAI: De Weg naar Innovatie en Ontdekking

Dit evenement is al geweest.

Op het 20-jaar GIN Symposium gaan we in op het thema ‘GeoAI: De Weg naar Innovatie en Ontdekking’. Kunstmatige intelligentie is tegenwoordig onmisbaar; de technologie ontwikkelt zich in een razend tempo en wordt ook in de geo-wereld wijdverspreid toegepast. AI heeft de potentie om de manier waarop we geografische gegevens verzamelen, analyseren en gebruiken ingrijpend te veranderen. De kansen en bedreigingen hiervan staan centraal tijdens het symposium. We gaan met elkaar in gesprek over de impact en de verwachtte langetermijneffecten. 

Programma

 • 15.00 uur Ontvangst met koffie en thee
 • 15.30 uur Plenair: Aftrap door dagvoorzitter Carline Amsing
 • 15.35 uur Keynotespreker Cynthia Liem – ‘Wat is werkelijk relevant?’
 • 16.15 uur Keuze programma: presentaties en workshops
 • 17.30 uur Uitreiking GIN Awards
 • 18.00 uur Borrel
 • 19.30 uur Einde

Keynote

Cynthia Liem Professor Multimedia Computing Group aan de Technische Universiteit Delft, is keynote spreker tijdens het 20 jaar GIN Symposium.

Titel: ‘Wat is werkelijk relevant?’

In de geo-informatiesector geldt ‘Meten is weten’. Maar we moeten oppassen dat metingen niet blindelings doelen worden, zoals Marilyn Strathern waarschuwde: “When a measure becomes a target, it ceases to be a good measure”. In de wereld van AI moeten we ons afvragen of we de essentie van vraagstukken goed vertalen naar computervriendelijke vormen, vooral als het gaat om locatiedata. Als informaticus, musicus en bruggenbouwer tussen academische disciplines en maatschappelijke stakeholders, duik ik dieper in deze kwestie tijdens mijn keynote. Ik neem u mee op een reis door de muziekgeschiedenis en breng u vervolgens terug naar het heden, waar we zullen ontdekken hoe onze informatieverwerking de afgelopen decennia is veranderd. We zullen ook in discussie gaan over de nut- en noodzaak van domeinkennis voor GeoAI en ons ideaalbeeld voor een toekomst met GeoAI.

Keuze programma

Workshop: ‘GIN over 10 jaar

Het vieren van 20 jaar GIN roept gelijk op hoe de toekomst eruit zou moeten zien. De vergrijzing en daarmee de pensionering van vele betrokkenen maakt dat de meerwaarde van de vereniging ook naar de jongeren duidelijk gemaakt moet worden. Tijdens deze workshop willen wij het met jullie over de meerwaarde hebben. Nieuwe initiatieven kunnen aan de orde komen, maar ook hoe het “oude” bewaard en verbeterd kan worden. Creativiteit, maar ook de behoeftes van jong en oud  komen aan tafel. We willen aan het einde van de workshop een aantal adviezen aan het bestuur overhandigen. 

Workshop: ‘Het venijn zit hem in de start’

Door Frank Verschoor en Emily Daemen (Geonovum, The Green Land)

Aan de slag met de Vier vliegwielen voor het (Ethisch) verantwoord organiseren en inzetten van data in ruimtelijke opgaven:

 1. Rechtvaardig Doelgericht
 2. Actief Open & Transparant
 3. Eerlijk, Inclusief & Kwalitatief
 4. Solidair Betrokken.

We houden het leuk, luchtig en nuttig.  

Workshop: ‘Potentie van AI in het geo-werkveld’

Door Daan Stolker (Antea Group Nederland). Een interactieve sessie over de potentie van AI in het geo-werkveld. Met elkaar willen we onderzoeken wat er nodig is om AI onderdeel te maken van onze werkzaamheden als geo-professionals. We zullen delen hoe wij als Antea Group omgaan met Antea Group en onze visie op hoe AI ons werk verbeterd. Vervolgens zullen we in discussie met elkaar gaan kijken hoe we als sector verder komen, en wat dit betekent voor zowel publieke als marktpartijen.

De huidige eventsponsors die dit event mede mogelijk maken zijn: