Geo Prestige Award 2024 | de genomineerden
Wie heeft zich positief onderscheiden in het belang van ons vakgebied? Wie heeft een hart voor geo-informatie en is een echte ambassadeur voor ons vak? Het publiek heeft haar nominaties ingediend en de jury heeft drie organisaties, drie geo-professionals en twee start-ups geselecteerd voor de Geo Prestige Award 2024.
Een deskundige vakjury, bestaande uit Bas Ooink (Blue Team Intelligence, winnaar van de vorige GPA), Jan van der Poel (Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland), Sander Oude Elberink (Universiteit Twente), en Cathelijne Kleijwegt (Esri Nederland), heeft de inzendingen beoordeeld.
Wie moet volgens jou de Geo Prestige Award 2024 winnen? Lees meer over de genomineerden en breng vervolgens je stem uit! Stemmen is mogelijk tot 20 november. De winnaar wordt bekend gemaakt op de GIN Awards & Netwerkborrel, meld je hier aan.
Organisaties
Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA)
De NVWA heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een kenniscentrum voor droneinspecties binnen Nederland. Met een sterke focus op innovatie heeft het team onder leiding van Rob Broekman eigen producten en diensten ontwikkeld, die niet alleen intern worden ingezet, maar ook gedeeld met ketenpartners. Dit zorgt voor een synergie tussen overheidspartijen en stimuleert kennisontwikkeling. De jury waardeert de veelzijdigheid van de toepassingen, en het innovatieve gebruik van drone-technologie. De ontwikkelingen zijn veelbelovend en relevant voor de toekomst van geo-informatie.
Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK)
PDOK speelt al meer dan tien jaar een cruciale rol in het ontsluiten van datasets voor overheden. Met bijna 240 datasets en miljoenen dagelijkse hits toont PDOK aan dat hergebruik van data niet alleen mogelijk is, maar ook breed wordt gewaardeerd. Door de implementatie van de nieuwe OGC-standaarden maakt PDOK geo-data toegankelijk voor een breder publiek, inclusief niet-directe GIS-gebruikers en bedrijven. De jury prijst PDOK als een toonaangevende overheidsaanbieder van geodata, die op een intuïtieve manier een enorme hoeveelheid gestandaardiseerde data aanbiedt. Deze bijdrage aan open data is uniek en draagt bij aan de innovatie in Nederland.
HAS green academy
Het team van de HAS Applied Geo-Information Science opleiding realiseert een belangrijke bijdrage aan het opleiden van studenten in het geo-informatie werkveld. En organiseert relevante evenementen, zoals de HAS Geo Experience, voor de verbinding tussen het bedrijfsleven en het onderwijs. De integratie van AI en data science in het curriculum zorgt ervoor dat de opleiding actueel blijft en afgestemd op de behoeften van de industrie. Het team staat bekend om zijn diverse expertise, wat de kwaliteit van het onderwijs bevordert. De jury erkent de impact van het team op het werkveld en ziet hun inspanningen als essentieel voor de toekomst van de sector. De nominatie is een stimulans voor hen om door te gaan, ook in tijden van teruglopende studentenaantallen.
Professionals
Luuk van Gorp | Antea Group Nederland
Luuk van Gorp wordt genomineerd voor zijn innovatieve benadering in de geo-sector, waarbij hij de grenzen van traditionele methoden doorbreekt. Zijn recent gepubliceerde project over de inspectie van de Deltawerken toont zijn vermogen om complexe uitdagingen aan te pakken en anderen te inspireren. De jury waardeert zijn enthousiasme en het vermogen om zowel innovatieve beheerders als gevestigde geo-professionals te verbinden. Luuk’s impact op de sector is significant, en zijn aanpak kan als voorbeeld dienen voor de verdere ontwikkeling binnen de geo-wereld.
Jessy Faas | Esri Nederland
Jessy Faas wordt genomineerd voor haar bijdragen aan het geo-onderwijs. Als voormalig docent Geo Data & Design inspireert zij jonge scholieren met haar kennis van GIS en creëert zij enthousiasme voor de geo-wereld. Maar ook nu helpt ze met haar eigen bedrijf interesse in het vakgebied te vergroten door lespakketten aan te bieden en gebruik te maken van intuïtieve applicaties. Haar betrokkenheid bij de geo-educatie heeft gezorgd voor een nieuwe generatie geïnteresseerden in het vakgebied. Geen wonder dat ze maar liefst door twee van haar voormalige studenten is aangedragen. De jury waardeert Jessy’s impact op het onderwijs en de basis die zij legt voor toekomstige professionals in de geo-sector. Haar vroege carrière en de effecten daarvan zijn een waardevolle toevoeging aan de ontwikkeling van het werkveld.
Jeroen Leusink | Het Waterschapshuis
Jeroen Leusink is een ervaren professional die zijn technische vaardigheden in geo-informatie effectief inzet voor het beheer van belangrijke datasets, zoals het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Zijn ervaring bij organisaties zoals Arcadis en Aerodata heeft hem geholpen een diepgaand inzicht in airborne datainwinning te ontwikkelen. De jury ziet in Jeroen een verbindende factor tussen verschillende partners binnen nationale programma’s, en zijn bijdrage aan open data is van cruciaal belang voor het waterbeheer in Nederland. Jeroen’s combinatie van technische expertise en maatschappelijke impact maakt hem een sterke kandidaat voor de Geo Prestige Award.
Startups
The Right Direction
The Right Direction heeft zich in de afgelopen vijf jaar bewezen als een innovatieve speler binnen het domein van geo-ICT. Het bedrijf biedt maatwerkoplossingen die aansluiten op standaard softwarepakketten. Met hun diepgaande technische expertise ontwikkelen zij op maat gemaakte oplossingen waar standaard software tekortschiet. De jury is bijzonder onder de indruk van de wijze waarop The Right Direction zich in korte tijd heeft weten te positioneren binnen de geo-sector.
ITHAX
ITHAX, opgericht in 2023 door Patrick de Groot en Wim Bozelie, onderscheidt zich door AI-oplossingen te bieden met de mens centraal. Met hun uitgebreide ervaring in geografie en organisaties helpen zij bedrijven op een verantwoorde manier AI toe te passen, waarbij ze nadruk leggen op Nederlandse wet- en regelgeving en maatwerkoplossingen. Hun expertise op het gebied van GeoAI en de menselijke benadering maakt hen waardevol in een tijd waarin AI snel evolueert. Door blogs, podcasts en een AI-benchmark voor de Nederlandse praktijk dragen zij bij aan de maatschappelijke discussie over verantwoord AI-gebruik, altijd met aandacht voor de mens achter de technologie.