Ga door naar hoofdcontent
InformatieGIN Kartografieprijs 2023

GIN Kartografieprijs 2023

Professionals en studenten in het geo-vak maken de mooiste kaarten, soms voor een beperkt publiek. Die mogen ook wel eens in het zonnetje worden gezet. Dat kan dankzij de GIN Kartografieprijs!

Iedereen kon meedoen door zijn/haar mooiste kaart in te sturen. Een vakjury, bestaande uit Menno-Jan Kraak (Universiteit Twente), Paul Liesting (Maps & Design) en Peter Weenink (MapVision) heeft de inzendingen beoordeeld en een top drie samengesteld.

De genomineerden worden hieronder en in willekeurige volgorde aan u gepresenteerd.

Ontginningskaart Kromme Rijngebied

(Klik om te vergroten)

Door: Eddie Poppe

De Ontginningskaart Kromme Rijngebied is ontworpen als uitvouwbare bijlage bij het boek “De dam bij Wijk en het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen” geredigeerd door A.A.B. van Bemmel, J. Renes & M.A. Vonk, dat is gepubliceerd ter gelegenheid van de afdamming van de (Kromme) Rijn, 900 jaar geleden. Na de afdamming van de (Kromme) Rijn en de bedijking van de Nederrijn en de Lek is het Kromme Rijngebied ontgonnen en heeft het gaandeweg de huidige inrichting gekregen. Deze kaart bundelt gegevens die voor dit boek zijn geïnventariseerd, deels op basis van kaarten in het boek “Het Kromme Rijngebied in de Middeleeuwen” (C. Dekker, 1983) en deels op basis van recenter onderzoek.

Jury: “De Ontginningskaart Kromme Rijngebied is erg mooi ontworpen. De keuze voor het visualiseren van de twee kaarten over elkaar heen is erg orgineel, het werkt goed. Op veel van de beoordelingscriteria scoort je inzending hoog, met name op originaliteit en nauwkeurigheid”

BV Nederland

(Klik om te vergroten)

Door: Jelmer Visser

De BV Nederland kaart is een uitzonderlijk uitgebreide economische landkaart met een sterke nadruk op werkgelegenheid, infrastructuur, overheden, defensie, landbouw en energie voor aan de muur in de huiskamer of in klas.

Omdat het een economische kaart betreft, speelt infrastructuur een uiterst prominente rol. De inspiratie voor het maken van deze kaart kwam vrijwel direct nadat Jelmer een vergelijkbaar exemplaar had gezien van het Verenigd Koninkrijk, waar grondstoffen overigens een veel belangrijkere rol speelden. Met behulp van deze kaart is in een oogopslag te zien welke sectoren sterk vertegenwoordigd zijn in bepaalde steden en regio’s.

Jury: “De BV Nederland kaart is in allerlei opzichten bijzonder en origineel. Er zijn wat veel categorieën aanwezig, maar de informatie is zeker interessant, het is echt een mooie inventarisatie. Op veel van de beoordelingscriteria scoort de inzending hoog, met name op ontwerp en effectief gebruik van geo-informatie”

Human Geography of Curaçao

(Klik om te vergroten)

Door: Bob Bruijns

Voor de Human Geography of Curaçao zijn er verschillende OSM lagen gebruikt en statistieken uit een census van 2011. De circulaire grafieken zijn in illustrator gemaakt en het geheel is samengevoegd in Photoshop. Deze kaart is een voorbeeld van hoe je met circulaire grafieken heel veel informatie kan delen op verschillende administratieve niveaus.

Jury: “De Human Geography of Curaçao is erg origineel ontworpen. Er zijn een paar kleine ontwerpfouten, desalniettemin zijn we erg te spreken over de manier waarop je de informatie hebt weergegeven. Op veel van de beoordelingscriteria scoort je inzending hoog, met name op aantrekkelijkheid en originaliteit”

De jury was onder de indruk van alle inzendingen en heeft deze met aandacht bekeken, de overige inzendingen worden hieronder tentoongesteld. De juryleden feliciteren alvast alle genomineerden. Wie de winnaar ook wordt, jullie mogen ontzettend trots zijn op je eigen prestatie en nominatie. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het 20-jaar GIN Symposium op 22 november op het GeoFort.

Nederland 2050: Groen Land

Door: Kersten Nabielek, Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)

Waar zijn VINEX- en Bloemkoolwijken in Nederland?

Door Ganesh Babu

map5topo

Door: Just van den Broecke

Where is nehiyawewin (Plains Cree) spoken in the Canadian Praire provinces?

Door: Hanno Dahmen

Gemiddelde cumulatieve grondsnelheden in cm/s per postcode 6 gebied over de periode 1986-2019, voor bevingen met grondsnelheden boven 0,2 cm/s

Door: Rick Roodbergen