Ga door naar hoofdcontent
NieuwsΔ-ENIGMA: €16 miljoen voor leefbare Nederlandse delta

Δ-ENIGMA: €16 miljoen voor leefbare Nederlandse delta

Woensdag 22 februari 2023Afbeelding Δ-ENIGMA: €16 miljoen voor leefbare Nederlandse delta

Delta’s en kustvlaktes zijn aantrekkelijke plaatsen om te wonen, maar ook kwetsbaar voor klimaatverandering en zeespiegelstijging. Om beter te kunnen voorspellen hoe het Nederlands deltalandschap zich ontwikkelt, is het tienjarige Δ-ENIGMA project gestart, met €16 miljoen aan financiering vanuit de regeling NWO Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur (GWI).

Δ-ENIGMA is een samenwerking tussen Universiteit Utrecht, TU Delft, Universiteit Twente, Wageningen University and Research, NIOZ, Deltares en TNO. Biogeomorfologie staat hierin centraal. Het programma voorziet in infrastructuur om de Nederlandse Delta intensief te bemeten en experimenteel te onderzoeken. Hierdoor kan de toekomst beter voorspeld worden en blijft de Nederlandse Delta leefbaar, ook als deze verandert.

Met behulp van gespecialiseerde apparatuur is het straks mogelijk om de effecten van verschillende ingrepen aan de Nederlandse delta beter kunnen inschatten. Denk bijvoorbeeld aan drones en 3D laserscanners, maar ook aan de bouw en het gebruik van labs en labfaciliteiten.

De database met meetgegevens die ∆-ENIGMA de komende 10 jaar gaat opleveren, wordt vrij beschikbaar gesteld aan wetenschappers, beleidsmakers en delta-managers. Deze data kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van zogeheten Nature-Based Solutions voor klimaatadaptatie, waarvan de Zandmotor op de Delflandse kust een voorbeeld is.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *