20 Jaar GIN Symposium: kennis delen én netwerken
Donderdag 23 november 2023Het was woensdag 22 november niet alleen de dag van de Kamerverkiezingen. Geo-Informatie Nederland organiseerde in het GeoFort in Herwijnen deze dag ook de Algemene Ledenvergadering en het Symposium 20 Jaar GIN. Dat stond voornamelijk in het teken van GeoAI, maar keek ook naar het verleden én de toekomst van de vereniging Geo-Informatie Nederland.
Waarom willen we eigenlijk AI? Omdat we niet zelf willen nadenken? Met die opmerking gooide Cynthia Liem (Professor Multimedia Computing Group, TU Delft) de knuppel in het hoenderhok. Zij ging in op de uiteenlopende manieren waarop mensen de wereld zien. Geo-professionals zouden ze het liefst weergeven als een verzameling puntenwolken: netjes geordend en meetbaar. Maar data is volgens Liem niet meer dan een projectie van een groter systeem. Datzelfde geld voor de modellen die we met die data maken. Wat gaat er in het model en wat niet? Wat komt daarna uit de analyse? Is het een getrouwe weergave van de realiteit? En welk deel van die realiteit dan? Alleen maar wat we ‘relevant’ vinden.
Als voorbeeld noemde ze onder meer het Toeslagenschandaal, waarbij op basis van dubieuze data en vooronderstellingen mensen die fouten maakten bij het invullen van een formulier werden bestempeld als fraudeur. Liem vroeg zich af of AI werkelijk intelligent is zoals een mens intelligent kan zijn, of een ’tool’, een soort Zwitsers zakmes voor allerlei uitdagingen. In dat laatste geval is een simpele automatisering misschien net zo effectief.
In een van de keuzesessies die volgenden spitte Daan Stolker (Antea Group Nederland) samen met het publiek uit waar AI in het geo-werkveld wél meerwaarde kan leveren. Bijvoorbeeld bij het inwinnen van data, het herkennen van objecten en mutaties en het structureren en ordenen van grote hoeveelheden data, waarbij de interpretatie dan weer de verantwoordelijkheid is van een (menselijke) specialist.
Frank Verschoor en Emily Daemen (Geonovum, The Green Land) gingen in een andere sessie aan de slag met het (ethisch) verantwoord organiseren en inzetten van data in ruimtelijke opgaven. Dat is bijzonder actueel nu staatssecretaris Van Huffelen (Digitale Zaken) het gebruik van AI-software door ambtenaren voorlopig wil verbieden. Een pas op de plaats, om na te denken over de vraag hoe algoritmes en geodata wél rechtvaardig, eerlijk, open en transparant zijn in te zetten.
GIN-bestuurder Martin Kodde en Geo Info-redacteur Marien de Bakker leidden met een tiental leden een derde sessie, over de toekomst van GIN. Als we straks 30 Jaar GIN vieren, hoe ziet de vereniging er dan uit? Zijn we verder geprofessionaliseerd of leunen we juist meer op vrijwilligers? Houden we een eigen ‘print’ magazine of gaan we volledig digitaal? Willen we meepraten bij actuele ontwikkelingen die het werkveld raken, zoals het Digitaal Stelsel Omgevingswet? Moeten we daarbij een standpunt innemen als vereniging of juist neutraal blijven? En zijn onze evenementen vooral gericht op de inhoud of op de gezelligheid? Voorzichtige conclusie: de waarheid ligt meestal ergens in het midden.
Prijsuitreiking
Aan het eind van het symposium werden maar liefst vijf prijzen uitgereikt: de Geo Prestige Awards en de GIN-NCG Scriptieprijs, beide in twee categorieën en de GIN Kartografieprijs.
De Geo Prestige Award wordt jaarlijks uitgereikt aan professionals en start-ups die zich positief hebben onderscheiden in het belang van het vakgebied van de geo-informatie. De eerste selectie is gemaakt door een vakjury, bestaande uit Jan van der Poel (Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, winnaar vorig jaar), Sander Oude Elberink (Universiteit Twente) en Cathelijne Kleijwegt (Esri Nederland). Het publiek heeft vervolgens gestemd via de website van Geo-Informatie Nederland. Daarbij kwam Bas Ooink als de grote winnaar uit de bus. In de categorie ‘professionals’ won hij de eerste prijs en in de categorie ‘start-ups’ ook, met het door hem opgerichte Blue Team Intelligence. Tweede in de categorie ‘professionals’ werd Vincent van Altena, derde Anke van Dellen. De tweede prijs in de categorie ‘start-ups’ ging naar Basetime BV, de derde prijs naar D2WIN.
Verrast
De GIN Kartografieprijs zet de schijnwerpers op de mooie kaarten die professionals en studenten in het geovak maken. De jury bestaande uit Menno-Jan Kraak (University of Twente), Paul Liesting (Maps & Design) en Peter A. Weenink (MapVision) kende de eerste prijs toe aan Jelmer Visser, voor zijn kaart over de BV Nederland. Jelmer is niet werkzaam in de geosector, maar bij het journalistieke platform Innovation Origins. Hij was dan ook bijzonder verrast, maar ook geïnspireerd door het winnen van de Kartografieprijs. Op de tweede plaats eindigde Eddy Poppe, op de derde plaats Bob Bruijns. De ingezonden kaarten zijn nog te zien op de GIN-website.
De GIN-NCG Scriptieprijs, een zoektocht naar de beste master- en bachelorscripties, is in het leven geroepen om nieuw talent te ontdekken en om een volgende generatie aan het geodomein te binden. In de categorie ‘Bachelor’ ging de eerste prijs naar hydrograaf Laurens van der Marel met zijn ‘3D Wrak Visualisatie in de waterbodem van het IJ.’ Tweede werden Rik de Hoop en Mats van der Burg, derde werd Louis Stuurman.
In de categorie ‘Master’ won Ellis van de Laak met ‘Potato visus Y detection in seed potatoes using UAV-based multi-sensor data.’ Tweede werd Leonardo Cárdenas León, derde Max van Schenkel.
De avond werd afgesloten met een netwerkmoment met een hapje en een drankje erbij. En ook dat is belangrijk voor de vereniging. Want, zoals één van de deelnemers aan de sessie over de toekomst van GIN het formuleerde: “Gezellig borrelen kan ik ook in een café, maar borrelen met vakgenoten, dat is toch nét even anders. Dat kan alleen bij GIN.”
Reacties