Ga door naar hoofdcontent
Nieuws5e symposium Geotrends over trends op gebied van Geo media & design

5e symposium Geotrends over trends op gebied van Geo media & design

Donderdag 9 augustus 2018Afbeelding 5e symposium Geotrends over trends op gebied van Geo media & design

Gunstige toekomstperspectieven voor aankomende professionals

ALMERE – Webcartograaf, beacons, smart maptables, Artificial Intelligence en HoLolens; zo maar wat ontwikkelingen die de ruim 150 bezoekers op Geotrends wisten te boeien. De 5e editie van het symposium Geotrends vond dinsdag 19 juni plaats bij Aeres Hogeschool Almere in samenwerking met HAS Den Bosch. Geo in combinatie met media en design is als vakgebied volop in beweging en het is belangrijk voor de ontwikkelaars en studenten van de studie Geo media & design om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. Het doel van Geotrends, het verbinden van het werkveld met de aankomende professionals, is goed geslaagd.

Niene Boeijen, webcartograaf bij Webmapper, Jan Willem van Eck van Esri Nederland en Joost van Schaik van ETTU, deelden de laatste trends in het vakgebied met de aanwezigen. Zo vertelde Niene Boeijen over het verdwijnen van de papieren landkaart. Alles is tegenwoordig online, interactief en dynamisch. Niet de kaart, maar het verhaal staat centraal. Waar je bent, en hoe je er komt. Dit hoef je niet meer zelf uit te zoeken. Wel zijn er mensen nodig die deze data-gestuurde, snelle, responsieve en gepersonaliseerde technologie beheersen. Dat maakt dat het vakgebied in de komende jaren sterk toe zal nemen. Jan Willem van Eck vertelde over de toekomst van geo, met name het belang van Artificial Intelligence, Machine Learning en Deep Learning. Hierdoor kunnen voorspellingen van ongelukken, bijvoorbeeld natuurrampen, worden gedaan. Maar de meest opzienbarende trend was de HoLolens. Joost van Schaik liet zien dat dit verder gaat dan Virtual Reality en Augmented Reality. Verder lieten de eerste en tweedejaars studenten van Geo media & design (GMD) in presentaties over opdrachten zien over welke capaciteiten ze al beschikken. En op de beursvloer waren de nieuwste snufjes op het gebied van onder andere sensoren, beacons en smart maptables te zien.

GMD succesvol op arbeidsmarkt

Kees Jansen, studieleider Geo media & design aan Aeres Hogeschool Almere: ‘Geo media & design is nog redelijk onbekend. Dit verandert snel. Het huidige tijdperk schreeuwt om nieuwe vakmensen. Het perspectief op een baan is meer dan gunstig te noemen en de studenten lijken zich daar zeer van bewust. Dat we succesvol zijn, mag ook blijken uit de eerste stagevacature met de functie ‘GMD-er’ als nieuw begrip bij de gemeente Amsterdam. Ik ben van mening dat over een paar jaar GMD-ers niet meer zijn weg te denken op de arbeidsmarkt. Ik kijk heel tevreden terug op dit symposium.’

Huidige studenten in gesprek met Gemeente Almere bij een smart maptable