Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDrastische afname techniekstudenten ‘showstopper’ voor de energietransitie

Drastische afname techniekstudenten ‘showstopper’ voor de energietransitie

Maandag 27 juni 2022Afbeelding Drastische afname techniekstudenten ‘showstopper’ voor de energietransitie

Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding. Bij de meest voor de energietransitie essentiële studies lopen de studentaantallen drastisch terug. Dat blijkt uit een analyse van het FD van de instroomcijfers op hbo- en universitair niveau.

Het aantal vacatures in verband met de energietransitie loopt juist snel op en de opleidingen zouden een verdubbeling van het aantal techniekstudenten wensen, maar alle pogingen om jongeren daarvoor te enthousiasmeren lijken mislukt. Technische hbo’s zien een gemiddelde daling van de instroomcijfers met 1,4%. Bij essentiële opleidingen is de daling alarmerend: -17% bij Elektrotechniek en -9% bij Werktuigbouwkunde. Ook bij universitaire opleidingen is deze trend zichtbaar. Aan de TU Twente starten bijvoorbeeld 59% minder studenten bij Computer Science en 23% minder bij Civil Engineering. De beperkte instroom wordt soms óók veroorzaakt door personeelstekorten. Zo zit er op Computer Science in Twente een numerus fixus vanwege te weinig docenten.

De vraag van bedrijven naar hoog-opgeleide data-analisten, werktuigbouwkundigen en ingenieurs neemt in de tussentijd alleen maar toe. Talloze initiatieven om meer jongeren te enthousiasmeren voor de techniek hebben onvoldoende effect gehad. ‘De arbeidstekorten dreigen de showstopper van de energietransitie te worden’, zegt Doekle Terpstra van brancheorganisatie Techniek Nederland. Verbetering is nog niet in zicht, want steeds minder middelbare scholieren kiezen voor een exact vakkenpakket.

Vijf studies zijn met name van belang voor de energietransitie: Elektrotechniek, Energietechniek, Werktuigbouwkunde, Sustainable Energy en Informatica/Data Science. In deze vakgebieden staan momenteel circa 23.000 banen open.

Beeld: Aiman Khair/Shutterstock