Ga door naar hoofdcontent
NieuwsACM onderzoekt samen met Kadaster marktmacht bouw- en vastgoedbedrijven

ACM onderzoekt samen met Kadaster marktmacht bouw- en vastgoedbedrijven

Woensdag 8 februari 2023

In middelgrote gemeenten hebben vastgoedontwikkelaars en woningbouwers vaak een flinke ‘vinger in de pap’ bij nieuwbouwprojecten, doordat zij relatief veel grond bezitten. Dat blijkt uit het onderzoek “Concentraties in de nieuwbouwmarkt” door de hoogleraren Edwin Buitelaar en Erwin van der Krabben in samenwerking met het Kadaster, in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Hoge marktconcentraties kunnen een indicatie zijn van lokale marktmacht, wat het risico met zich meebrengt op hoge prijzen, ongewenste vertraging in bouwtempo, of minder kwaliteit in een toch al krappe woningmarkt. Of bedrijven ook daadwerkelijk hun macht gebruiken is niet onderzocht.

Niet transparant

Uit het onderzoek blijkt dat de grond- en nieuwbouwmarkt niet transparant is. Zo is op basis van de gegevens van het Kadaster moeilijk te bepalen of welke marktpartijen bij bepaalde projecten betrokken zijn en of dat leidt tot een hogere markconcentratie. De onderzoekers hebben veel tijd moeten steken in het verzamelen en analyseren van gegevens. De ACM adviseert het Rijk om de markt transparanter te maken zodat de marktpositie van grote partijen op basis van feitelijke gegevens bepaald kan worden. Daarop kunnen gemeenten dan hun beleid afstemmen, bijvoorbeeld bij de uitgifte van grond, bij aanbestedingen of het ‘opknippen’ of gefaseerd ontwikkelen van een woningbouwlocatie.

Kijk voor meer informatie op de website van de ACM.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *