Ga door naar hoofdcontent
NieuwsAlgoritme voorspelt invloed klimaat op gewapende conflicten

Algoritme voorspelt invloed klimaat op gewapende conflicten

Dinsdag 19 juli 2022Afbeelding Algoritme voorspelt invloed klimaat op gewapende conflicten

Nederlandse, Noorse en Zweedse onderzoekers hebben een machine learning-model ontwikkeld dat de toekomstige risico’s van gewapende conflicten in de Hoorn van Afrika kan voorspellen tot 2050. Daarbij wordt gekenen naar de invloed van klimaatverandering en toekomstige sociale en economische ontwikkelingen in de regio.

In Oost-Afrika lijden circa 20 miljoen mensen honger door aanhoudende droogte, maar voedselhulp wordt bemoeilijkt door gewapende conflicten, vooral in Somalië en Ethiopië. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht/Vakgroep Fysische Geografie, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Instituut voor Vredesonderzoek Oslo en de Universiteit van Uppsala wilden weten welk effect klimaatverandering op conflicten had, met gebruikmaking van indicatoren zoals bodemvochtigheid en regenval.

Het model liet zien dat vooral sociaaleconomische factoren, zoals onderwijs en BBP, de doorslag gaven bij het voorspellen van conflicten. Het risico op conflicten door klimaatverandering zal de komende jaren echter wel toenemen in grote delen van Oost-Afrika. Om daar wat aan te doen, zijn programma’s nodig voor klimaataanpassing en vredesopbouw die rekening houden met milieuveranderingen.

Lees het volledige artikel op de website The Conversation.

Beeld: NASA Johnson/Flickr, CC BY-SA

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *