Ga door naar hoofdcontent
NieuwsAllard Pierson toont 7 eeuwen kartografie in Open kaart

Allard Pierson toont 7 eeuwen kartografie in Open kaart

Donderdag 23 februari 2023Afbeelding Allard Pierson toont 7 eeuwen kartografie in Open kaart

Vanaf 2 maart presenteert het Allard Pierson de tentoonstelling Open kaart – van atlas tot streetmap. Een tentoonstelling over zeven eeuwen kartografie in Nederland, inclusief de meest recente ontwikkelingen.

De tentoonstelling toont een enorme diversiteit aan kaarten vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan, waaronder ook het koloniaal verleden, met speciale aandacht voor voormalig Nederlands Indië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen en de interpretaties ervan, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen.

Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de kartografiecollectie van het Allard Pierson, een van de belangrijkste van Europa. Een groot deel is een bruikleen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), dat in maart 150 jaar bestaat. Aan de toekomst van de kartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom. In samenwerking met de educatieve uitgeverij Noordhoff is een uitgebreid educatief programma ontwikkeld.

Diverse hedendaagse kunstenaars zijn geïnspireerd door het fenomeen kaarten en het ‘in kaart brengen’. In de tentoonstelling en de aansluitende tentoonstelling Open kaart Reflecties (vanaf 4 april) zijn werken te zien van Gert Jan Kocken, Remy Jungerman, Jan Rothuizen en Qiu Zhijie.

Kijk voor meer informatie op de website van het Allard Pierson en in de agenda.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *