Ga door naar hoofdcontent
NieuwsAndy Benjamins bouwt verdwenen stadscentrum van Hoogeveen in 3D

Andy Benjamins bouwt verdwenen stadscentrum van Hoogeveen in 3D

Dinsdag 26 december 2023

GIN-lid Andy Benjamins (werkzaam als GIS mederwerker bij het Kadaster) maakt de geschiedenis levend. Zijn passie: het virtueel nabouwen van historisch Hoogeveen met 3D game software. Maar een spel is het beslist niet. Elke steen, elk detail klopt en is nagemaakt op basis van kadastrale gegevens, bouwtekeningen, historische foto’s en oude krantenartikelen.

Het resultaat: een 3D model van het verdwenen stadscentrum, waarin je kunt rondwandelen om te zien hoe het vroeger was: het kanaal met oude gebouwen die al lang plaats hebben gemaakt voor nieuwbouw, de spannende doorkijkjes naar de kerk, de tram van de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij die door de straten reed en de unieke windmolen, waar boten met graan binnen konden varen. Bovendien is het mogelijk om ‘door de tijd te reizen’ om te ervaren hoe Hoogeveen door de jaren heen is veranderd.

Het is de bedoeling alles zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. Andy is dan ook veel tijd kwijt aan onderzoek om de werkelijkheid van vroeger te kunnen reconstrueren. Zo werkt hij samen met het gemeente-archief, de verhalenwerf, historicus Albert Metselaar en de Historische Kring Hoogeveen. Doordat er dankzij het werk van een Hoogeveense fotograaf zelfs oude interieurfoto’s beschikbaar zijn, kunnen die straks ook worden gereconstrueerd en zal het mogelijk zijn verdwenen panden virtueel te bezoeken.

RTV Drenthe maakte een mooie documentaire over de het monnikenwerk van Andy. De documentaire is nog online te bekijken op de website van RTV Drenthe. Meer informatie is ook te vinden op de website Virtueel Hoogeveen.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *