Ga door naar hoofdcontent
NieuwsAstronauten dagen Nederlandse studenten uit
Aanloop Astronautencongres 2024

Astronauten dagen Nederlandse studenten uit

Donderdag 12 oktober 2023

Astronaut André Kuipers zoekt studenten van mbo, hbo en wo voor zijn nieuwe missie: NL MOONSHOTS ‘24. Dit maakte hij bekend tijdens een persconferentie op de ESA Open Dag bij ESTEC. Het programma biedt studententeams de unieke kans om – gecoacht door een astronaut – te werken aan een groots idee voor de mensheid, een moonshot.

NL MOONSHOTS ’24 wordt georganiseerd in het kader van het 35ste ASE Planetary Congress, waarvoor volgend jaar ruim honderd astronauten naar Nederland komen. Studenten van álle niveaus worden uitgedaagd uit om hun eigen moonshot te ontwikkelen: een slimme, innovatieve oplossing voor een uitdaging waar wij als maatschappij voor staan. Geïnspireerd door het unieke perspectief van een astronaut in de ruimte, kunnen moonshots overal over gaan: van de aarde en de mensheid tot technologie, kunstmatige intelligentie en meer.

Inspirerende oplossingen

“De studenten van nu zijn onze ambachtslieden, ingenieurs en wetenschappers van de toekomst”, zegt André Kuipers, die gastheer is van het congres in Nederland. “We hebben deze studenten en hun slimme ideeën hard nodig om het leven op aarde beter, veiliger en vooral duurzamer te maken. Ik ben ontzettend benieuwd met welke inspirerende oplossingen zij komen.”

Deelnemende studententeams krijgen toegang tot inspirerende evenementen en de juiste expertise en faciliteiten om hun moonshot gefaseerd uit te werken. Astronauten zijn betrokken als coach en deskundige. Voor studenten ontstaat zo een bijzonder traject van eerste idee in januari tot de presentatie van concrete concepten en prototypes tijdens het ASE congres in oktober 2024. Ook is er in het schooljaar 2024/25 een Space Challenge voor leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.

Het ASE Planetary Congress 2024 en NL MOONSHOTS ‘24 worden ondersteund door GIN-partner Netherlands Space Office (NSO) met middelen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens een woordvoerder van NSO stromen de inzendingen al binnen: “Minstens één per dag.”

Studenten die willen deelnemen als individu of als team, kunnen zich nog aanmelden.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *