Ga door naar hoofdcontent
NieuwsGéén atlas: Free the Map

Géén atlas: Free the Map

Maandag 22 januari 2024

Free the Map, een nieuw boek van de prestigieuze uitgeverij nai010, gaat verder dan traditionele, wat beperkte, op de natiestaat gerichte cartografie.

We weten het allemaal: een kaart is een visueel verhaal. Het voedt onze verbeelding en geeft vorm aan onze kijk op de wereld. Alleen, een standaard atlas vertelt vaak maar één stukje van het geheel: dat van de natiestaat. Veelal beelden de thematische kaarten een wereld af vol met mensen die in ‘nationale containers’ zijn verpakt. Onze bewegingen worden omsloten door grenzen, migratie wordt zelfs voorgesteld middels bedreigende invasiepijlen.

‘Those who did not cross’ (‘Zij die niet overstaken’), door Levi Westerveld.

Free the Map, een uitgave van de prestigieuze uitgeverij nai010, gaat verder dan deze beperkte, op de staat gerichte cartografie. Het boek pleit voor een nieuw cartografisch verhaal. Je vindt er vooral alternatieve cartografische representaties van grenzen en migratie.

Map-lab, beeld: Mortaza Rezaie.

Free the Map eindigt met een oproep tot actie. Diverse kunstenaars en cartografen bieden kant-en-klare uitdagingen aan voor het onderwijs en openbare Map-labs.

https://www.nai010.com/en/publicaties/free-the-map/246126