Ga door naar hoofdcontent
NieuwsBijeenkomst over Digital Twins in regio Noord

Bijeenkomst over Digital Twins in regio Noord

Dinsdag 17 januari 2023

Op 13 februari 2023 organiseert GIN regio Noord een bijeenkomst over Digital Twins. De materie wordt besproken aan de hand van een aantal boeiende case studies.

De bijeenkomst wordt gehouden in Leek, bij ingenieursbureau MUG, specialist in Esri GIS. MUG is betrokken bij diverse Digital Twin projecten, waaronder een van de Schiphol Area Development Company (SADC). Deze gebiedsontwikkelaar is actief in het gebied rond onze nationale luchthaven en gebruikt de Digital Twin om grip te krijgen op potentiële veranderingen, zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn. Edwin Stoffelsma en Sander van Beek van MUG geven hierover uitleg.

Open standaarden

Bas Hoorn en Rick Makkinga van Future insight over het organiseren van 3D Digital Twins op basis van open standaarden en vanuit een centrale database. Het model is op deze manier schaalbaar en eenvoudig online te bekijken. Zo kunnen toepassingen eenvoudig aangesloten worden op de beschikbare 3D data.

Groningen

Groningen is één van koplopers in de wereld van 3D; de gemeente beschikt over een volwaardige 3D Digital Twin van haar grondgebied. Dit helpt bij het sneller, goedkoper en transparanter uitvoeren van ruimtelijke projecten op het gebied van energietransitie, verduurzaming en klimaatadaptatie, verkeer en vervoer en wonen en werken. Andries Nolles van de Gemeente Groningen legt uit hoe dit in zijn werk gaat.

Vliegtuigen

Frank Staal van Kavel 10 vertelt over het inwinnen van 3D data door middel van bemande vliegtuigen en het opbouwen van stadsmodellen hiermee. Kavel 10 heeft hiermee een ruime ervaring en bouwde 3D modellen van diverse Europese steden. Het bureau werkt samen met verschillende partijen voor ontsluiting van 3D data, waaronder Future Insight en Esri.

Verjonging

Verder zijn diverse studenten aanwezig van MBO Geo Data & Design. Deze nieuwe beroepsopleiding van Aeres Hogeschool wordt als gegeven als dagopleiding in Zwolle en in een variant voor omscholing in Leek. De studenten geven pitches over de opleiding en hoe zij deze ervaren.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *