Ga door naar hoofdcontent
NieuwsCropMapp helpt Rijksvastgoedbedrijf met AI-analyse verpachte landbouwgrond

CropMapp helpt Rijksvastgoedbedrijf met AI-analyse verpachte landbouwgrond

Maandag 19 februari 2024Afbeelding CropMapp helpt Rijksvastgoedbedrijf met AI-analyse verpachte landbouwgrond

Bij het verhuren en verpachten van grond aan agrarische ondernemers maakt het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gebruik van satellietbeelden en AI-analyse om te controleren of agrariërs zich houden aan de voorgeschreven bouwplannen voor die grond. Met de app CropMapp, ontwikkeld door Geronimo.AI, kunnen medewerkers van het RVB eenvoudig zien waar gewassen afwijken van het oorspronkelijke bestemmingsplan. Het RVB kan hierdoor sneller overtredingen opsporen, efficiënter handhaven en daarmee bijdragen aan duurzamer grondgebruik.

Bij het verpachten van landbouwgrond schrijft het RVB bouwplannen voor om te borgen dat de grond zo duurzaam mogelijk gebruikt wordt. Hierin staat welke gewassen er de komende jaren verbouwd mogen worden op de percelen, en hoe vaak. In het verleden week zo’n 40 procent van de verpachte percelen af van de voorgeschreven bouwplannen. Dit zorgde voor een verhoogd risico op het uitputten van de grond en van het ontstaan van gewasziekten. Daarnaast werkte dit oneerlijke concurrentie in de hand.

Uit een door het RVB uitgeschreven competitie werd de oplossing van Geronimo.AI gekozen om dit gewasgebruik beter inzichtelijk te krijgen. Deze oplossing brengt met satellietbeelden de verkleuring van gewassen in kaart. Aan de hand van de verkleuring kan wordt met een AI-model bepaald welk gewas er op een stuk grond wordt verbouwd.

Het was de eis van het RVB dat de app als SaaS-oplossing kon worden ingezet. Geronimo.AI sloot zich daarvoor aan bij het Esri Startup programma. Tom van Loef, medeoprichter van Geronimo.AI: “We hadden behoefte aan een applicatie waarin we gegevens zoals de kaarten, het AI-model en de geldende wetten en regels konden integreren en beveiligd beschikbaar stellen aan het RVB. Hiervoor kwamen we uiteindelijk bij Esri uit, die ons geholpen hebben bij de ontwikkeling van de applicatie in ArcGIS Experience Builder.”

Het RVB werkt inmiddels voor het tweede jaar met CropMapp. Eelco Terpstra, hoofd sectie Agrarisch Gebruik bij het RVB: “We gebruiken CropMapp als controletool. Op de kaart zien we aan de kleurschakeringen waar er dingen niet kloppen. Dan kan een medewerker van achter zijn bureau de eerste controle uitvoeren. Als de overtreding serieus is, sturen we de rentmeester het veld in om het te controleren en vast te leggen. Voorheen voerden we de volledige controle uit door langs alle percelen te rijden. We kunnen nu dus gerichter sturen waar onze rentmeester naartoe gaat en deze bezoeken zo ook beter plannen. Hierdoor zijn we veel actiever bezig met handhaven en draagt de tool bij aan duurzaam bodembeheer.” 

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *