Ga door naar hoofdcontent
Nieuws‘Data en informatie cruciaal voor klimaat- en energietransitie’

‘Data en informatie cruciaal voor klimaat- en energietransitie’

Woensdag 19 oktober 2022Afbeelding ‘Data en informatie cruciaal voor klimaat- en energietransitie’

Data en informatie zijn voor de uitdagingen en opgaven op het vlak van energie en klimaat essentieel en van toenemend belang. Dat schrijft Theo Overduin in het boekje Geroepen om op weg te gaan: glimp van een mooie toekomst.

Theo is expert data en monitoring en werkte tot november 2021 bij het Nationaal Programma Regionale Energie Strategieën (NPRES). Vlak voor zijn pensioen schreef hij het boekje als “bescheiden poging om de complexe wereld van energie en klimaat steviger te verbinden met de wondere wereld van de informatievoorziening: het domein van databronnen, applicaties, portalen, dashboards, ICT-systemen en -vaak bevlogen- techneuten en nerds.”

Als voornaamste uitdaging ziet hij het oppakken, realiseren en exploiteren van een duurzame en robuuste energie informatie infrastructuur. Bij de genoemde transities zijn namelijk veel partijen en organisaties betrokken die moeten samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar. Transparantie en een gelijk en open speelveld zijn daarbij absoluut noodzakelijk. En dat kan alleen als alle spelers toegang hebben tot eenduidige, kwalitatief hoogwaardige (dus gezaghebbende) data en databronnen, zodat deze ook breed benut kunnen worden.

Beeld: Maples Images/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *