Ga door naar hoofdcontent
NieuwsImpuls voor duurzaam bouwen: circulair, biobased én digitaal

Impuls voor duurzaam bouwen: circulair, biobased én digitaal

Dinsdag 28 februari 2023

BouwLab R&Do heeft een partnerschap gesloten met IT-bedrijf Winvision om innovatie en digitalisering in de bouw te versnellen door het inzetten van digital twins.

Een digital twin geeft actueel inzicht in de status van gebouwen en objecten. Alle gegevens komen daarin samen, zoals BIM, ERP, onderhoudsgegevens, sensoren en openbare data. Door deze in combinatie te analyseren kunnen deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld optimaal onderhoud (predictive maintenance) of verbetering van het energieverbruik. Simulaties van toekomstige situaties ondersteunen bovendien het ontwerp van een gebouw of object.

Nieuwe oplossingen

Tijdens de Week van de Circulaire Economie in februari heeft Bouwlab R&Do het Living Lab (zie de foto boven en de visualisatie op YouTube) geopend, waar wordt geëxperimenteerd met nieuwe oplossingen voor de (woning)bouw. Zoals gebouwen waarvan het casco-gedeelte niet alleen circulair, maar ook biobased en zelfvoorzienend is. Schimmels dienen als isolatiemateriaal, de fundering is hergebruikt en de gevelbekleding is van gerecycled kunststof. Winvision ontwikkelt op basis van alle beschikbare databronnen een digital twin verrijkt met sensoren. De data wordt toegankelijk gemaakt via een dashboard en een 3D-model.

BouwLab R&Do is proeftuin voor mkb-bedrijven in de bouw in de Metropoolregio Amsterdam. Experimenteren en co-creëren staan hier centraal. Het project wordt gefinancierd ondersteund door de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *