Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDe kust monitoren met je smartphone

De kust monitoren met je smartphone

Woensdag 20 juli 2022Afbeelding De kust monitoren met je smartphone

Iedere dag gebruiken strandgangers hun smartphones om foto’s van het strand te nemen en te delen via social media. Wat als zij met hun foto’s zouden kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar de kustlijn? Dat is het doel van CoastSnapNL.

Via CoastSnap doen Math van Soest en Timothy Price van de vakgroep Fysische Geografie, faculteit Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar de dynamiek van kustlandschappen. Strandgangers worden daarbij ‘citizen scientists’; zij leveren een belangrijke bijdrage door met hun smartphone foto’s schieten vanuit een speciale camerahouder. Die zorgt ervoor zorgt dat alle foto’s identiek zijn uitgelijnd.

Met behulp van een slim algoritme bepaalt CoastSnap vervolgens de positie van de waterlijn. Door een reeks aan waterlijnposities te verzamelen wordt een waardevol gegevensbestand opbouwen, waarmee kustonderzoekers kunnen begrijpen en voorspellen hoe kustlijnen in de komende decennia kunnen veranderen, als gevolg van stormen, de seizoenen, zeespiegelstijging en menselijke activiteiten.

CoastSnap is een oorspronkelijk Australisch initiatief, voortgekomen uit een project in 2017 van het Water Research Laboratory van de University of New South Wales. De software die daarvoor is ontwikkeld, is als open source vrijgegeven en inmiddels staan er zo’n 200 CoastSnap palen verspreid over de wereld. Langs de Zuid- en Noord-Hollandse kust zijn het er vier: op Texel (Ceres Strand), ten zuiden van Egmond aan Zee (fietsenstalling), bij Petten (Panoramaduin) en tussen Noordwijk en Zandvoort (uitkijkpunt strandreservaat Noordvoort, zie foto bovenaan).

Kijk op CoastSnap.nl voor meer informatie.

Beeld: CoastSnapNL

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.