Ga door naar hoofdcontent
Nieuws‘De Nederlandse rol bij het maken van kaarten’

‘De Nederlandse rol bij het maken van kaarten’

Dinsdag 9 mei 2023

Op de website van TomTom vertelt Reinder Storm, Curator Speciale Collecties bij het Allard Pierson in Amsterdam, over de rol van Nederland bij het maken van kaarten.

“Stadsplattegronden, landkaarten, atlassen, globes en routeplanners onthullen meer dan alleen waar je bent of waar je naartoe gaat”, zegt Reinder. “Ze laten ook zien hoe mensen hun plaats in de wereld zien.”

Dat blijkt bijvoorbeeld uit historische kaarten uit het koloniale verleden in de collectie. Nederland speelde in vroeger eeuwen een bedenkelijke rol met zijn koopvaardijvloot in Nederlands Indië (Indonesië), West-Afrika en Suriname, waar de bevolking werd onderdrukt en handel werd gedreven in specerijen, koffie, vuurwapens en slaven. Het leverde uiteindelijk wel een mooie kaartencollectie op, waarin de culturele kenmerken van toen nog steeds doorklinken. Deze kaarten zijn deels afkomstig van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Gezelschap (KNAG) en zijn in het Allard Pierson te zien tijdens de tentoonstelling Open Kaart: van atlas tot streetmap.

Op dinsdag 6 juni bezoekt GIN deze boeiende tentoonstelling, inclusief rondleiding door Reinder Storm en een lezing van Willem Strijbosch, Vice President Product Management for Maps bij TomTom, over moderne kartografie. Er zijn nog tickets beschikbaar en aanmelden kan dus nog, maar wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt. Kijk hier voor het aanmeldformulier.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *