Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDigital twin maakt complexe ruimtelijke opgaven in de stad inzichtelijk

Digital twin maakt complexe ruimtelijke opgaven in de stad inzichtelijk

Woensdag 17 mei 2023

De meest kwetsbare bevolkingsgroepen wonen in goedkopere woningen en buurten met een lage woon- en leefkwaliteit. De wijken liggen aan doorgaande wegen, er is weinig groen en de indeling en faciliteiten nodigen niet uit tot een gezonde levensstijl. De forse woningbouwopgave betekent nog meer verdichting, waardoor de leefomgeving nog ongezonder dreigt te worden.

Steden kunnen daar heel gericht wat aan doen, stelt senior adviseur Tanja Vonk van TNO. “Met de juiste ontwerpkeuzes kun je mensen verleiden om zich op een gezonde en duurzame manier te verplaatsen. Door slim na te denken over een beweegvriendelijke inrichting van straten en mobiliteitsknooppunten, kan de fysieke leefomgeving fietsen en wandelen naar werk of school stimuleren, wat ook weer bijdraagt aan de vermindering van files en de reductie van fijnstof en geluidsoverlast.”

Om tot de juiste keuzes te komen, zijn inzichten heel belangrijk. TNO ontwikkelde daarom het Urban Strategy platform, met digital twin technologie om de impact van (voorgenomen) beleidsmaatregelen te verkennen en de onderlinge samenhang tussen verschillende domeinen zoals verkeer, woningbouw en leefbaarheid inzichtelijk te maken. “Belangrijk, omdat de opgaven en transities waar we voor staan steeds complexer worden”, zegt Leonard Oirbans, Consultant Mobility & Built Environment bij TNO.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *