Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDigitale maatvoering helpt precieze restauratie Nationaal Monument

Digitale maatvoering helpt precieze restauratie Nationaal Monument

Donderdag 5 mei 2022Afbeelding Digitale maatvoering helpt precieze restauratie Nationaal Monument

Nu de Dodenherdenking achter de rug is, wordt het Nationaal Monument op de Dam gerestaureerd. De aannemer, restauratie-architect en zelfs de steenhouwers werken met digitale maatvoering en een gedetailleerde, centraal samengestelde puntenwolk, meldt vakblad Cobouw. Het betekent dat niet elke specialist zijn eigen data hoeft te verzamelen, zoals nog al te vaak gebeurt in de bouw.

Het moment bevat scheuren aan de buitenzijde én de binnenzijde, zo werd duidelijk met een camera-inspectie twee jaar geleden. Alle travertinblokken aan de buitenzijde worden nu gedemonteerd en gaan naar het atelier van restaurateur Slotboom Steenhouwers. De betonnen binnenzijde wordt door aannemer Nico de Bont gerepareerd.

Om alles na afloop weer op de juiste plek te kunnen terugplaatsen, maakte PelserHartman uit Den Bosch een jaar geleden al een gedetailleerde 3D-inmeting van het monument. Om trillingen te voorkomen werd de Dam -tijdens de Corona-lockdown- afgesloten voor verkeer. De metingen werden verricht op een paar bewolkte dagen zonder regen en met weinig wind. Daardoor werden ongewenste bewegingen, schaduwen en reflecties voorkomen en was nauwelijks correctie van de meetdata nodig. De metingen met lidar en andere technieken vielen netjes over elkaar heen en konden direct worden gerelateerd aan targets die met een hoog nauwkeurig total station waren ingemeten. Ook zijn hoge resolutiefoto’s gemaakt van alle blokken en als orthofoto’s toegevoegd aan de dataset.

Advies van Jeroen Pelser: wees niet te snel tevreden, maak dubbele scans en voer parallelle metingen uit met andere technieken om afwijkingen en meetfouten op te sporen. Zo kan één centrale 3D-meetdataset worden gemaakt die compleet is, past bij de behoefte van alle bouwpartijen en waarmee iedereen kan werken. Hij bepleit die aanpak al langer, onder andere in de leergang centrale maatvoering die hij opstelde voor de opleiding BIM engineering van hogeschool Avans. “Als je een betrouwbaar maatvoeringsmodel bouwt, waar iedereen mee uit de voeten kan, hoeft niet elke onderaannemer of specialist op de bouwplaats zijn eigen metingen uit te voeren, zoals nu nog zo vaak gebeurt.”

Lees meer over het inmeten van het Nationaal Monument in Cobouw.

Beeld: Gabriela Beres/Shutterstock

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *