Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDigitalisering maakt bouwbedrijf Mourik toekomstbestendiger

Digitalisering maakt bouwbedrijf Mourik toekomstbestendiger

Maandag 7 november 2022

Een efficiënt beheer van (rijks)wegen is onmisbaar om Nederland bereikbaar te houden. Daarom is het belangrijk om altijd een actueel beeld te hebben van de toestand van het asfalt en de openbare verlichting, maar bijvoorbeeld ook over de noodzaak om wegbermen te maaien. Papieren formulieren zijn daarvoor volstrekt onvoldoende. Digitalisering is een must, volgens Naures Al-Rufaye, GIS-Manager bij bouwbedrijf Mourik.

Mourik ontwikkelt, ontwerpt, bouwt, beheert, renoveert en onderhoudt in Nederland projecten voor de verbetering van de mobiliteit op land en water, het realiseren van de energietransitie en het aanpassen van ons land aan een veranderend klimaat. Dat brengt een uitgebreid en veelzijdig assetmanagement met zich mee. Om dat te optimaliseren, zet daarvoor in op digitalisering door middel van ArcGIS, een platform van GIN-partner Esri.

Koploper

“We ontpoppen ons als koploper als het gaat om digitalisering van assets en verduurzaming van infrastructurele objecten”, zegt Al-Rufaye. Dat leverde aanvankelijk wel wat weerstand op in de organisatie, waar voorheen rapportages op papier of in PDF formaat werden gemaakt. Het idee op de werkvloer was: ‘we doen het toch goed zo.’

De overstap naar digitaal is dan ook in eerste instantie top-down geïntroduceerd. Arjan van Wingerden, Manager Business IT bij Van Mourik: “Nu duidelijk is dat Mourik dit belangrijk vindt, zien we het draagvlag enorm toenemen en ontstaan er bottom-up allerlei inspirerende ideeën.” Ook ontstaan er nieuwe functies op het snijvlak tussen business en IT.

Pro-actief assetmanagement

Dankzij ArcGIS zijn data om te zetten naar de benodigde informatie en eenvoudig te delen met klanten. Bovendien is het mogelijk om data over het gedrag van de beheerde assets en werkprocessen te benutten om storingen vóór te zijn via preventief onderhoud (‘pro-actief assetmanagement’). Via het ArcGIS portaal is alle informatie voor alle betrokkenen bij projecten snel en makkelijk zichtbaar en te gebruiken. “Op deze manier verhogen we onze operational excellence. Digitalisering van assets maakt je bovendien toekomstbestendiger en aantrekkelijk als werkgever”, aldus Van Wingerden.

Lees het volledige artikel op de website van Esri Nederland.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *