Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDoe mee aan de online burgerraadpleging Nota Ruimte

Doe mee aan de online burgerraadpleging Nota Ruimte

Dinsdag 28 november 2023

De online burgerraadpleging voor de Nota Ruimte is van start gegaan. Nu kan iedereen via www.ruimteraadpleging.nl tot en met 1 januari 2024 advies geven over de inrichting van Nederland. De uitkomsten worden betrokken bij het opstellen van de nieuwe Nota Ruimte.

Gezondere natuur, de omgang met de klimaatverandering, de bouw van nieuwe huizen, de opwek van schone energie, duurzamere landbouw en de groei van de economie: het zijn allemaal grote opgaves die in de toekomst meer ruimte vragen, zonder dat er meer ruimte beschikbaar komt. Nederland moet dus kiezen: waar, hoe en waaraan willen we ruimte bieden? In de raadpleging kunnen burgers als het ware op de stoel van de minister gaan zitten en op een laagdrempelige manier beleidsopties en belangen tegen elkaar afwegen.

Twee delen

In het eerste deel van de raadpleging gaat het om waarden en principes die mensen belangrijk vinden bij het verdelen van de ruimte. In het tweede deel kunnen deelnemers aangeven waaraan zij meer of juist minder ruimte willen besteden. De online raadpleging is gebaseerd op de methodiek van de zogenoemde Participatieve Waarde Evaluatie (PWE) die door de TU Delft is ontwikkeld.

Met de nieuwe Nota Ruimte, die volgend jaar wordt verwacht, herneemt het kabinet de regie op de ruimtelijke ordening. Regie is nodig om te zorgen voor een rechtvaardige verdeling van de schaarse ruimte in Nederland. In aanloop naar de Nota Ruimte presenteerde het kabinet vorige maand al de contourennotitie met de eerste denkrichtingen en uitgangspunten voor de inrichting van Nederland.

De online raadpleging is te vinden op www.ruimteraadpleging.nl.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *