Drie laagste puntmonumenten langs A20
Dinsdag 1 december 2020Energiewinning uit turf zorgde in vroeger eeuwen voor veenplassen. In Nieuwerkerk aan den IJssel prijken daardoor langs de Parallelweg- zuid naast de A20 tussen Rotterdam en Gouda binnen een paar honderd meter wel drie laagste puntmonumenten. Ze zijn alle van ná de vaststelling (en pr) van 1995 door de Meetkundige Dienst van de Rijkswaterstaat van 6,74 meter onder NAP voor een buiten niet-aangegeven hectare grasland verderop.
Van 1996-1999 vond de Vijfde Nauwkeurigheidswaterpassing plaats. Pas in 2004 werden alle NAP-hoogten herberekend. Met een officiële publicatie werd per 1 januari 2005 een correctie bekendgemaakt: het laagste punt was circa 2 cm ‘lager komen te liggen’. De hoogte van het laagste punt in Nederland is sindsdien 6,76 m onder NAP. Maar twee van de drie monumenten namen dat over. Een ansichtkaart van drukkerij Baas van na 2010 corrigeerde de 2 cm in het onderschrift naar de verkeerde kant: ‘Het laagste punt van Nederland in de gemeente Zuidplas in Nieuwerkerk a/d IJssel 6.72 meter beneden NAP’. Op de foto erbij prijkt nog steeds de -6.74 NAP, een unicum dus…. Op het Nieuwerkerkse (verkleurde) gemeentelijke bord van ’t laagste punt aan de Parallelwegzuid vond de Zuidplasfusie van 2010 nóg niet plaats. Het tweetalige bord is van 2008. ‘We are grateful to Perkin-Elmer Nederland and Energiebedrijf Midden-Holland for their contribution tot the solar panel and information board’, zo laat de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel nog lezen nadat zij gestorven is (wel correct met hún rode wapenleeuw). Energiebedrijf Midden-Holland bestaat ook niet meer dankzij Eneco. Het bedrijf Perkin-Elmer schijnt via Applied Biosystems bij Thermo Fischer in Bleiswijk te zijn gekomen….
Er staat op de gele pijl wel – 6,76 NAP, terwijl het grote particuliere peilschaalmonument verderop nog – 6,74 NAP meter aangeeft. Het latere, eenvoudige en onderhoudsarme plastic derde laagste puntmonument aan dit stukje Parallelwegzuid pronkt op het Van der Valkhotel Nieuwerkerk. Het is ook wel goed op de hoogte!
Generaties toeristen, ansichtkaarten en souvenirs zoals bij Nederlands hoogste punt kwamen er nooit.