Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDronten, het middelpunt van Nederland?

Dronten, het middelpunt van Nederland?

Vrijdag 26 maart 2021Afbeelding Dronten, het middelpunt van Nederland?

Het zal je maar gebeuren dat je al jaren bedreigd wordt omdat jouw adres precies op de geografische coördinaten van het middelpunt van Nederland ligt. In een NOS-artikel vertelt Jacques Huijbregts over zijn zoektocht om het probleem opgelost te krijgen.

Wanneer de coördinaten van een IP-adres een onbekende locatie opleveren, dan worden door sommige zoekmachines de coördinaten 52°30 0 N, 5°45 0 E gegeven. Bij invoer in Google kom je op een kaart bij het adres van Huijbregts. Dat Dronten als middelpunt gezien wordt zullen velen niet correct vinden. Waar het wel ligt en of er een officieel middelpunt is, daar wordt aan getwijfeld. Google heeft deze coördinaten niet bedacht.

De coördinaten zijn afkomstig van een website van de CIA: ‘The World Factbook’. Deze website geeft naast dit punt een aantal feitjes en kaarten van Nederland. Zo is Nederland net iets kleiner dan twee keer de grootte van New Jersey en ligt het hoogste punt op Saba, Mount Scenery. De Vaalserberg wordt ook genoemd.

De gegevens van de locatie zijn de op graden en minuten afgeronde latitude en longitude. Ze komen van de ‘Geographic Names Server’ die door de ‘National Geospatial-Intelligence Agency’ (NGA) beheerd worden. Eerdere pogingen om de locatie aangepast te krijgen lukten niet.

Maar nu de beherende organisatie gevonden is, is het hopelijk mogelijk om het punt naar het Markermeer te laten verschuiven.

Meer informatie

nos.nl/l/2365293 (kort artikel)