Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEsri toont de toekomst van GIS tijdens GIS Tech Dag 2023

Esri toont de toekomst van GIS tijdens GIS Tech Dag 2023

Woensdag 5 april 2023Afbeelding Esri toont de toekomst van GIS tijdens GIS Tech Dag 2023

“We zijn in een wereld beland van artificial intelligence, reality capture, datalakes, digital twins en zelfs holografische weergaven van 3D meshes. En er komen nog veel meer veranderingen aan.” Dat voorspelde Jurgen ten Siethof, directeur van Esri Nederland in zijn welkomstwoord op de GIS Tech Dag op 4 april in Rotterdam. Het event werd door zo’n 1.000 professionals bezocht.

Jurgen ten Siethof, directeur Esri Nederland
Jurgen ten Siethof

“Als we zien hoe snel de ontwikkelingen gaan, lijkt het meer een revolutie dan een evolutie”, zei Jurgen. “De wereld heeft dan ook GIS professionals nodig om ruimtelijke informatie te verzamelen, te organiseren, te analyseren en om te zetten in nieuwe inzichten. Dat is onze uitdaging en onze opdracht.”

De geosector krijgt de komende jaren te maken met diverse trends die de technologie beïnvloeden. CTO Jeroen van Winden (“Veranderingen zijn mijn dagelijks werk”) deed er een boekje over open.

Organisaties worden steeds meer datagedreven

“Bijna iedereen zet ‘datagedreven’ in zijn ICT-strategie. Data wordt leidend in het nemen van besluiten en het ondersteunen van processen. Dat betekent dat we data moeten losmaken van de systemen (de silo’s) waarin het nu is opgeslagen en dat we het in staat moeten stellen om ergens anders te gaan leven.”

Jeroen van Winden, CTO Esri
Jeroen van Winden

Die ontwikkeling heeft gevolgen voor de werking van GIS. Data zijn er namelijk in allerlei soorten en structuren, die niet naadloos op elkaar aansluiten. Naast de ‘harde’ data zijn er ook nog eens drafts (concepten) en ongestructureerde data. De zeeën van data (of ‘data lakes’) die tegenwoordig in uiteenlopende sets beschikbaar zijn lopen al gauw in de petabytes. “Te veel om naar het GIS te brengen. Dus brengen we de laatste GIS naar de data, via webapplicaties.”

Lagere drempels

Laagdrempeligheid wordt steeds belangrijker in het werken met geodata. “We moeten de eindgebruiker helpen zelf de antwoorden te vinden op zijn vragen. Steeds vaker is die eindgebruiker namelijk geen GIS-specialist”, zegt Jeroen.

Een mogelijke oplossing daarvoor is het vooraf configureren van applicaties tot ‘instant apps.’ Daarmee kan de eindgebruiker op een intuïtieve manier met een paar muisclicks vinden wat hij zoekt, zonder dat het nodig is een heel programma door te spitten. Web-GIS maakt het ook gemakkelijker om op een laagdrempelige manier nieuwe geofunctionaliteit toe te voegen zodra die beschikbaar komt. Een andere mogelijkheid is het aanbieden van data als services, die de gebruikers in hun eigen software kunnen gebruiken. “Dergelijke integraties zullen we in de toekomst steeds vaker zien. Denk bijvoorbeeld aan geo-informatie toegesneden op de BIM’er bij een aannemersbedrijf of architectenbureau.”

Dichtbij de werkelijkheid

Een derde trend is dat het inwinnen van data steeds gedetailleerder wordt en daardoor steeds dichter bij de werkelijkheid komt te staan. “Met satellieten, vliegtuigen, drones en telefoons zijn we continu grote hoeveelheden data aan het verzamelen. Daarmee kunnen we een 3D wereld maken die heel dicht bij de werkelijkheid komt. Het vormt een fantastische basis om te combineren met andere data en om uiteindelijk een digital twin te bouwen.”

Op dit gebied gaat er nog heel veel gebeuren. “We gaan data op een nog hoger detailniveau inwinnen: data van buiten de gebouwen, maar ook van binnen. Misschien gaan we wel een deel van die data realtime inwinnen, zodat we naar een 3D mesh video kunnen gaan kijken. Dat soort ontwikkelingen komen op ons af en die willen wij als GIS leverancier integreren in het GIS platform.”

Een van de stappen die daarvoor al zijn gezet is de samenwerking met GIN-partner Cyclomedia, dat via het product 3DNL heel Nederland fotorealistisch in beeld heeft gebracht. Het is al beschikbaar in de Levende Atlas. Die werd tijdens de GIS Tech Dag werd gedemonstreerd, net als vele andere producten van Esri.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *