Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEuropese satelliettoepassing EGMS toont bodembeweging tot op de millimeter

Europese satelliettoepassing EGMS toont bodembeweging tot op de millimeter

Dinsdag 14 februari 2023Afbeelding Europese satelliettoepassing EGMS toont bodembeweging tot op de millimeter

De European Ground Motion Service (EGMS) brengt grondbewegingen in heel Europa tot op de millimeter nauwkeurig in kaart. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gegevens van de Europese radarsatelliet Sentinel-1, onderdeel van het Europese satellietprogramma Copernicus. GIN-partner NSO wijdde er een artikel aan.

Het Nederlandse bedrijf PPO.labs vertaalde petabytes aan ruwe data van de Sentinel 1-satelliet naar een bruikbaar beeld dat hoogteverschillen weergeeft. De kaart wordt elk jaar geüpdatet.

Omdat het Copernicus programma is gefinancierd door de Europese belastingbetaler, zijn de data ervan ook voor alle Europese burgers gratis toegankelijk. De verwachting is echter dat de dienst vooral zal worden gebruikt door overheden, kennisinstellingen en in de civiele techniek en de bouw. Volgens Raymond Sluiter van NSO is Rijkswaterstaat potentieel een van de grootste Nederlandse gebruikers: “Die wil weten of hun kunstwerken zoals waterkeringen, sluizen, wegen en bruggen verzakken.”

In Nederland zijn satellietbeelden al ruim tien jaar openbaar toegankelijk via het Satellietdataportaal. “Dat heeft een significante bijdrage geleverd aan het opbouwen van onze kennis en ervaring”, zegt directeur Petar Marinkovich van PPO.labs. “Het heeft daardoor de sleutelbijdragen van PPO.labs aan EMGS mede mogelijk gemaakt.”

Webinars

Op 2 maart 2023 start de Copernicus Land Monitoring Service (CLMS) een serie van vijf webinars over het gebruik van EGMS voor uiteenlopende toepassingen. Meer informatie in de agenda.

Reacties

  • Diane Peeters
    24 februari 2023

    Hoi,
    Kunnen satellietbeelden tegenwoordig ook gebruikt worden voor een fotokartering op cm nauwkeurig tbv bijhouding BGT? We gebruiken hier nu stereofoto’s van 7,5 cm resolutie voor.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *