Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEvenement GIN-Noord over artificiële intelligentie

Evenement GIN-Noord over artificiële intelligentie

Vrijdag 23 februari 2024Afbeelding Evenement GIN-Noord over artificiële intelligentie

Op 12 februari 2024 presenteerde GIN Noord een avond over Artificial Intelligence (AI) in de praktijk. De bezoekers maakten kennis met ontwikkelingen uit GIN-regio Noord: de gemeente Leeuwarden en partnergemeenten. Daarnaast hield het Groningse bedrijf AI InfraSolutions een presentatie.

André Toepoel voelde zich een beetje een buitenbeentje op deze avond in Leeuwarden. Niet alleen presenteerde hij een ‘bovenregionaal’ verhaal van Rijkswaterstaat, hij waarschuwde bovendien zijn toehoorders dat zijn presentatie geen AI, maar wel ‘erg veel informatie over traditioneel landmeten’ bevatte. Heddo Klandermans en Albert van Holthoon van de gemeente Leeuwarden deelden hun inzichten over slimmer werken met AI in Leeuwarden en partnergemeenten. Klandermans, die Adviseur Geo-informatie is in Leeuwarden, trapte af door aan te geven dat hij meer dan 100.000 mutaties per jaar zag langskomen. De inwinning van al die veranderingen op de kaart geschiedt terrestrisch, middels ortho- en obliekfoto’s. “Geografische basisregistraties inwinnen, dat doe je niet op een namiddag”. Het werd de aanwezige GIN-leden al snel duidelijk: de gemeente Leeuwarden koos voor AI, met ChangeMapp van het jonge bedrijf Geronimo.AI. Klandermans vertelde over de verbazend korte doorlooptijd van veertien dagen. De traditionele methode – mensenwerk – kost beduidend meer tijd.

Het Groningse AI Infrasolutions verwerkt, verrijkt en gebruikt geodata, zoals Lidar en beeldmateriaal uit mobile mapping. In het eigen, op AI gebaseerde platform zitten meer dan tweehonderd miljoen assets. Met meer dan dertig mobile mapping-voertuigen wordt in zes landen dagelijks geodata ingewonnen. Oprichter Jeroen Zanen deelde zijn ervaringen met vele soorten sensoren met de zaal. Zo legde hij uit dat hoe groter de reikwijdte is van de gekozen sensoren en camera’s, des te groter de businesscase wordt. Toch betekent dat niet dat je altijd moet streven naar de duurste en meest hoogwaardige vormen van data-inwinning.

Een verrassing van GIN-Noord en de gemeente Leeuwarden betrof een stamppotbuffet met de keuze uit zuurkool of boerenkool, al dan niet met atjar tjampoer of een worst, en jus in een kuiltje. Na afloop van deze geslaagde en drukbezochte bijeenkomst van GIN-Noord, zag Leeuwarden hoe de aanwezigen zich verspreidden in het nachtleven; lang niet iedereen bleek in Groningen of Friesland te wonen. De horeca vaarde er wel bij.

Reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Vereiste velden zijn gemarkeerd met *