Ga door naar hoofdcontent
NieuwsFerjan Ormeling onderscheiden met Mercator-Medaille

Ferjan Ormeling onderscheiden met Mercator-Medaille

Vrijdag 24 juni 2022Afbeelding Ferjan Ormeling onderscheiden met Mercator-Medaille

Ferjan Ormeling ontvangt vandaag (24 juni) de Mercator Medaille van de Deutsche Gesellschaft für Kartographie (DGfK). De medaille wordt in Berlijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse zomerfeest van deze organisatie.

Met de toekenning van de Mercator-medaille eert de DGfK al ruim dertig jaar wetenschappers die buitengewone diensten hebben bewezen aan de kartografie door opmerkelijke, internationaal erkende wetenschappelijke prestaties te leveren.

Prof. dr. Ferjan Ormeling is emeritus hoogleraar kartografie aan de Universiteit Utrecht, oud-lid van het redactieteam van de Bosatlas en redacteur van Geo-Info. Als drijvende kracht achter een van de weinige kartografische opleidingen in Nederland was hij ruim twee decennia het boegbeeld van de kartografie in Nederland. Hij hield zich onder meer bezig met de vormgeving van thematische kaarten voor een zo goed mogelijke informatie-overdracht. Hij staat ook bekend om zijn belangstelling voor historisch-kartografische onderwerpen. Van 1999 tot en met 2017 was hij voorzitter van de werkgroep Buitenlandse Aardrijkskundige Namen.

Ormeling werd eerder voor zijn wetenschappelijke verdiensten onderscheiden met de gouden Carl Mannerfelt medaille van de de International Cartographic Association (2009). Hij ontving eredoctoraten van de Eötvös Loránd Universiteit in Boedapest (2013) en de Aristoteles Universiteit in Thessaloniki (2015). In 2017 was hij de gekozen voorzitter van de 11e United Nations Conference on the Standardization of Geographical Names in New York.

Meer informatie over de Mercator-medaille is te vinden op de website van de Deutsche Gesellschaft für Kartographie.